Dag 05 / S-charl - Süsom Givè

We zijn rond half negen weer aan de wandel. We hebben bij het ontbijt gevraagd of ze een lunchpakket voor ons konden maken, want we weten niet zeker of we een (geopend) cafeetje tegenkomen. Volgens de vrouw bij de receptie is de kans klein omdat de koeien al van de berg zijn gehaald.

We lopen over een breed pad langs de wildstromende Clemgia-rivier geleidelijk omhoog door het prachtige, ruige Val S-charl. Na enige tijd verlaten we het brede pad en klimmen we omhoog naar een alpendennen bos (God Tamangur). Heerlijk koel in het hier. Vanuit dit hoger gelegen bos hebben we mooie uitzichten op het dal en de steile hellingen erachter. Wat is het hier prachtig en ongerept.

Na bijna acht kilometer passeren we Alp Astra’s. Wat een vieze rook komt er uit de schoorsteen. Waarschijnlijk verbranden ze van alles. In dit afgelegen gebied zal er weinig controle zijn. We kunnen bij de Alp niets krijgen, dus zodra we uit de rook zijn houden we onze eerste rustpauze op een paar grote stenen.

Daarna klimmen we geleidelijk naar de Pass de Costainas (2251 m). Wat is het een prachtig landschap rond de Clemgia rivier. Ook als we voorbij de pas zijn blijft het mooi. We dalen af naar Alprestaurant La Posa. Het is open; we bestellen thee met gebak. 

Direct daarna een steile klim, met als beloning een geweldig panoramisch uitzicht op Val Müstair. Op een bankje eten we ons lunchpakket op, Er vliegen drie gieren boven ons hoofd. Komen ze nou op ons af? Hoog in de boom zien we ook een vogel steeds heen en weer vliegen met dennenappels van de alpendennen. Het is waarschijnlijk een notenkraker. Die komen in het Zwitserse Nationale Park veel voor en ze verstoppen in september voedsel om de winter door te komen.

We vervolgen onze weg hoog boven Val Müstair aan onze linkerkant. Heerlijk lopen hier en wat is dit weer een mooie etappe van de Nationalpark-Panoramaweg.

Om kwart voor vier zijn we bij de Ofenpass op 2149 meter hoogte. Hier kunnen automobilisten parkeren en van het uitzicht genieten. Er is een kiosk met wat souvenirs en een hotel met restaurant , waar we een kamer hebben gereserveerd.

We krijgen van een vriendelijke man een mooi kamertje. Het ziet er allemaal nieuw uit. ‘s Avonds lekker klaargemaakt eten in het restaurant. Helemaal goed na deze topdag.

Overnachting: Hotel Süsom Givè

Gelopen: 19,6 km
Omhoog: 848 m
Omlaag: 438 m

 

Foto's