• IMG 2024 08 19 154154

Dag 02 / Sélestat - Ribeauvillé

We genieten van het uitgebreide ontbijtbuffet in Hotel Cigoland. Daarna gaan we op pad. We lopen eerst naar het plaatsje Kintzheim. Verzorgde (vakwerk)huizen en tuinen. Veel bloemen en her en der ook wat groentetuintjes. Na dit plaatsje gaan we door het bos omhoog.

We passeren kasteel Kintzheim en even later dierenpark La Montagne des Singes. Vanaf dit punt volgen we de GR5 (het langeafstandswandelpad van Hoek van Holland naar Nice). We lopen over de heuvels door mooie gemengde bossen met beuken, eiken, esdoorns, dennen en sparren. De paden zijn goed en het weer is fantastisch. Fris, zonnig nazomer weer.

Om half elf arriveren we bij kasteel Haut-Koenigsbourg, het hoogste punt van vandaag (755 m). Hier hebben we een prachtig uitzicht over de Rijnvallei en zien we in de verte zelfs het Zwarte Woud in Duitsland. Het kasteel zelf staat gedeeltelijk in de steigers. Er is een cafeetje waar we thee met lemon meringue taart bestellen. Lekker!

We dalen langzaam weer af en passeren het plaatsje Thannenkirch. We willen lunchen in een auberge, maar het terras is gesloten en binnen kunnen we alleen terecht als we minstens twee gangen bestellen. Dat doen we liever niet. We hebben nog muesli-repen en een sinaasappel. Daar redden we ons wel mee.

We lopen verder door de bossen. Achter ons zien we in de verte nog kasteel Haut-Koenigsbourg bovenop de heuvel liggen. Na een uur zien we vlak na elkaar drie middeleeuwse kastelen. Of eigenlijk meer ruïnes. De eerste is kasteel Haut-Ribeaupierre. We bekijken de overblijfselen en genieten van het mooie uitzicht. De volgende die we passeren is kasteel Sint-Ulrich. Deze is groter en hier klimmen we nog flink wat trappetjes op om de verschillende delen te bekijken. Iets verder zien we ook kasteel Girsberg liggen op een uitstekende rots.

Daarna volgt de steile afdaling naar het pittoreske plaatsje Ribeauvillé. We zijn er rond vier uur en lopen door de gezellige straatjes met kleurrijke vakwerkhuizen naar ons hotel. Veel toeristen. Levendige sfeer.

’s Avonds hebben we moeite om een restaurant te vinden waar nog plaats is. Uiteindelijk belanden we in Au Cheval Blanc, waar we goed eten met een Elzas wijntje erbij. Nagenieten van een prachtige dag.

Overnachting: L' Hôtel & Spa Ribeauvillé

Gelopen: 21,4 km
Omhoog: 880 m
Omlaag: 754 m