• Header

Dag 04 / Bielefeld - Borgholzhausen

Mercure Hotel Bielefeld Johannisberg ligt direct aan de Hermannsweg aan de rand van Bielefeld. We zijn dan ook snel weer aan de wandel in de groene natuur. We zoeken de route om een dierenparkje heen (vroeger liep het pad er doorheen, nu mag dat niet meer). Daarna klimmen we omhoog op de heuvelrug en lopen we op brede bospaden met uitzicht op het soms bedrijvige en soms landelijke landschap onder ons.

We passeren een indrukwekkende televisietoren (Fernmeldeturm Hünenburg). Helaas is de bijbehorende kiosk doordeweeks gesloten. Ook de weinige andere horecagelegenheden op dit traject zijn gesloten. Veelal vanwege Ruhetag op maandag. Om half twaalf hebben we dan ook onze laatste appel en reep ontbijtkoek op.

Een uurtje later dalen we af naar een weg die naar het plaatsje Halle leidt. Eigenlijk moeten we de weg alleen maar schuin oversteken, maar we wijzigen onze plannen en lopen langs de weg en met behulp van Google Maps naar het mooie centrum van Halle. Rondom de St.Johanniskirche liggen prachtige vakwerkhuisjes aan een plein. Erg fraai. We lopen iets verder en zien dan een Konditorei waar we lunchen. Ook hier weer gedoe rondom onze corona QR-code. Ze kennen die hier helemaal niet. We laten de datum zien van de laatste vaccinatie en dan is het wel goed.

Na de lunch lopen we aan de andere kant Halle weer uit en pikken een heel stuk verder de Hermannsweg weer op. De omweg naar Halle kost ons op deze manier niet meer kilometers, anders zou het echt teveel worden voor een dag.

Na het asfalt rondom Halle is het ook weer lekker om terug te zijn tussen de herfstkleuren van de Hermannsweg. We passeren ook nog een fraai kasteeltje. Burg Ravensberg uit 1100. Het heeft een prachtige toren. Daarna lopen we naar het plaatsje Borgholzhausen.

We slapen in Gästehaus Alte Liebe. Het ligt midden in de weilanden bijna twee kilometer voorbij het plaatsje. Als we er om kwart voor vijf eindelijk zijn (26,5 km gelopen) doet er niemand open. Chris belt de eigenaar die na tien minuten aan komt rijden. Blijkbaar hebben we een mailtje gemist waarin werd gevraagd hem te bellen een kwartier voor aankomst.

Het Gästehaus is een soort B&B in een oud huis. Het is alsof we een eeuw terug in de tijd zijn, zo ziet het er van binnen uit. Er is helaas geen avondeten en geen ontbijt. Wel kunnen we van de keuken gebruik maken. Omdat er bijna niets open is op maandag bel ik in mijn beste Duits met de lokale snackbar om wat eten te bestellen. Helaas kunnen ze het niet bezorgen, dus gaan we het hele eind lopen naar het dorp. We kunnen buiten aan een tafeltje onze bestelde schaslick en het halve Hähnchen met frietjes opeten. Lekker na zo'n lange tocht.

In het pikkedonker lopen we door de weilanden weer terug. Daarna eindelijk met de voetjes omhoog.

Overnachting: Gästehaus Alte Liebe, Borgholzhausen

Foto's