Dag 09 / Compatsch

Ons hotel ligt midden in de Alpe de Siusi. Deze fantastische locatie hebben we natuurlijk gekozen om de grootste alpenweide van Europa te verkennen. De rondwandeling die we vandaag gaan doen beginnen we bij hotel Saltria. De gpx track van de wandeling heb ik gedownload van outdooractive.com (Saltria Circuit with Tirler Hut detour). De Almbus van 8.40 uur brengt ons van Compatsch naar het ruim 4 kilometer verder gelegen Saltria. Er mogen hier geen auto's komen (lokale bewoners uitgezonderd).

We lopen met de klok mee, zuidwaarts langs een luxe sporthotel en de Tirler Refugio. Daarna gaat het door het bos naar boven. Als we in meer open gebied komen maken we een omweg (15 minuten verder omhoog) naar de Almrosenhütte voor thee met wat lekkers. Prachtig hier. De hut ligt in een kom omringd met bergen. Hemelsbreed zijn we niet eens zo ver weg van ons vorige hotel, maar wel aan de andere kant van de berg.

We keren terug naar de loop. Eerst door bosgebied en later door de prachtige bergweiden overvol met bloemetjes. Supermooi! We zien veel sfeervolle houten schuren en hutjes. En in de lagere vochtigere gebieden hele velden met wit pluizig wolgras. Wat een fraai gezicht.

We lopen inmiddels weer noordwaarts en kruisen de weg waar we met de bus hebben gereden. Hier zijn wat meer wandelaars. Een paar kilometer verder is het weer rustig. Op het meest noordelijke puntje van de loop maken we een kleine omweg naar de Malga Schgaguler Schwaige, waar we op het terras een pasta ragu bestellen. Smaakt goed. Als we weer opstappen begint het te regenen en ook te onweren.

Rond half drie zijn we weer bij ons beginpunt. Het weer lijkt iets beter, we hebben nog energie en het is hier erg mooi. We gaan daarom lopend terug naar Compatsch. Wel weer 300 meter extra omhoog, maar dat gaat steeds beter na een weekje bergwandelen. Er is een goed wandelpad naar Compatsch, dus we hoeven niet op de weg te lopen.

We zijn rond vier uur, na een tocht van bijna 21 kilometer, weer bij ons hotel. Total ascent volgens de Garmin: 769 meter. Er hangt nu ieen dikke mist en het weer verslechtert. De hele namiddag en avond regen en onweer.

We eten weer in het hotel. Dit keer echt heel erg lekker. We eten hier in Italië sowieso veel lekkerder dan vorig jaar in Oostenrijk.

Overnachting: Hotel Bellavista, Compatsch

Foto's