• header dolomieten 2

Dag 16 / Santa Maddalena

Op onze laatste volle dag in Italië gaan we rond negen uur met de bus naar het plaatsje Mileins in het Villnösstal. Op Google had ik alle tussenstations gevonden, dus we weten gelukkig wanneer we de bus moeten stoppen om uit te stappen. Vanuit Mileins lopen we 2 kilometer (en 200 meter omhoog) naar het plaatsje Teis, waar we rond 10 uur zijn. We drinken hier wat op een terras.

In het plaatsje Teis begint de Villnösser Talwanderung. Vanuit het centrum volgen we de bordjes van wandelpad 11. Na een steil stuk omhoog door het bos, vlakt het pad af. Weilanden en gemengde bossen wisselen elkaar af. We passeren het gehucht St. Valentin met zijn oude kerk. Daarna is het niet ver naar St. Peter, een van de grootste plaatsen in de vallei. Het is inmiddels lunchtijd en we eten heerlijk op het terras van restaurant Viel Nois.

Na deze leuke stop volgen we het bord Sunnseitenweg richting Santa Maddalena. Mooie uitzichten over de weilanden en de Geisler-toppen (Odle bergen). We zien het fotogenieke kerkje van Santa Maddalena en maken een foto van de kerk met de prachtige bergtoppen op de achtergrond. Daarna lopen we door het dorp weer terug naar ons verblijf. We hebben dan ruim 15 km gelopen en zijn alles bij elkaar 680 meter gestegen. Leuk om eens een veel minder toeristische wandeling te doen door boerenland.

Rond half zes lopen we vanuit het dorp naar de Kirche St. Johann in Ranui. Het is een van de meest gefotografeerde kerkjes van Zuid-Tirol. We moeten 4 euro per persoon betalen om het kerkje van dichtbij te zien. Helaas mogen we er niet is, maar het is wel een mooi plaatje, dit barokke kapelletje met de fraaie bergtoppen op de achtergrond.

We lopen nog wat verder omhoog om wat te eten op het terras van restaurant Waldschenke. Voor de verandering geen pasta, maar forel.

Als we weer naar beneden lopen zien we aan de rand van het weiland een platform vol fotografen om het landschap met het barokke kapelletje op zijn mooist vast te leggen. Grappig, al die statieven op een rijtje. De bergen hebben een rode gloed, maar het kerkje zelf ligt nu in de schaduw.

Overnachting: Hotel Fines, Santa Maddalena

Foto's