Dag 08 / Jaun - Gruyeres

Vandaag vertrekken we weer met regen. Regenjas en regenbroek aan. Vooral de regenbroek is een goede aankoop geweest voor wandeltochten als deze. We hebben allebei een lichtgewicht exemplaar. Die dragen we over onze gewone wandelbroek. Het stoort totaal niet bij het wandelen. De regenjas daarentegen is een noodzakelijk kwaad. Je hebt hem nodig, maar als je je flink inspant wordt die toch snel klam van binnen.

Vandaag valt de inspanning, zeker de eerste helft van de wandeling, wel mee. We lopen door het Jauntal langs de snelstromende beek Jaunbach. We passeren in de stromende regen het laatste Duitstalige plaatsje Im Fang en lopen daarna door Franstalig Zwitserland. Het weer knapt iets op en we vinden het grappig dat ineens de mensen ons begroeten met ‘Bonjour’ in plaats van ‘Grüezi’ of ‘Grüessech’ of andere voor ons onverstaanbare Zwitsers-Duitse klanken.

Na ongeveer tien kilometer komen we bij het plaatsje Charmey. We verlaten de beek en lopen via hoger gelegen bossen en weides naar het centrum van het plaatsje. We horen muziek. Het blijkt een alpenhoorn ensemble te zijn dat op een terras aan het oefenen is. Mooi hoor. Het geluid draagt heel ver. We willen in Charmey graag lunchen en uitrusten, maar op maandag is er niet veel open. Gelukkig kunnen we terecht in Restaurant L’Enclume (In het gebouw van Hotel du Maréchal-Ferrant). Er zijn veel gasten en het duurt even voordat we onze bestelling kunnen plaatsen en krijgen. Het is al ruim half twee als we weer vertrekken uit Charmey.

We dalen af langs het langgerekte stuwmeer Lac de Montsalvens. Het meer eindigt bij een indrukwekkende ruim honderd jaar oude stuwdam.

Na de stuwdam dalen we via lange trappen af naar de Jaunbach kloof (Gorges de la Jogne). We lopen over bruggen, door tunnels en over richels door de prachtige kloof heen. Verrassend leuk en mooi. Weer heel wat anders dan de andere dagen. De tocht eindigt in de buurt van het plaatsje Broc. We lopen er niet doorheen, maar zien het rechts van ons liggen.

Nu nog een paar kilometer naar Gruyeres. We zien het mooie 13e eeuwse kasteel al op de heuvel liggen. Boven ons hoofd is een klein geel vliegtuigje allerlei capriolen in de lucht aan het doen. Tot complete loopings aan toe. Dan eindelijk de laatste klim richting het kasteel. Nog een laatste bocht en dan zijn we ineens in de middeleeuwen. Wat een pittoresk klein plaatsje is Gruyeres met die cobblestone straatjes. We checken in bij ons hotel aan het einde van de straat. Sfeervolle inrichting. Hele vriendelijke ontvangst.

‘s Avonds bestellen we een kaasplankje met een glas rode wijn. En als toetje Meringues et crème double de la Gruyère. De meringues zijn lekker. De crème blijkt een beetje tussen boter en crème fraiche in te zitten. Het kan mij niet zo bekoren. Dan heb ik liever slagroom.

Overnachting: Hôtel La Fleur de Lys, Gruyeres

Gelopen: 23,5 km
Omhoog: 407 m
Omlaag: 629 m

 

Foto's