Dag 11 / Vevey - Lausanne

Het hotel waar we hebben overnacht wil graag allure uitstralen. Veel zwart en glimmend koper in het interieur. Maar wat mij betreft slaan ze de plank toch een beetje mis. De kamer was klein en het ontbijt is het ook net niet. Een aangebrand stokbrood, zure melk (ze baden zich in excuses), overrijp fruit en theezakjes waar geen kleur en smaak van af komt. Bijzaken natuurlijk. We hebben zin in de wandeling van vandaag.

Een beetje hinkend begin ik de dag. Ik durf nog niet goed mijn volle gewicht op mijn (gisteren gekneusde) linkervoet te staan. Maar ik wil wel heel graag onze laatste etappe naar Lausanne lopen, dus ik ga het gewoon proberen. In geval van nood rijden hier bussen en treinen. We zijn half negen onderweg. We beginnen weer met regen, maar het is niet zo koud. De eerste straatjes voel ik iedere stap, maar gaandeweg gaat het steeds beter. Het helpt dat we niet al te vaak stijgen of dalen en dat de weggetjes verhard zijn.

We lopen bijna negen kilometer door de prachtige wijngaardterrassen van Laveaux. Ze stammen uit de 11e eeuw. In die periode kregen Benedictijner- en Cisterciënzer Monniken het gebied tussen Vevey en Lausanne in handen. Ze bouwden muren en terrassen die nu worden onderhouden door de wijnboeren. Zelfs in de regen genieten we enorm van dit wonderschone landschap.

Vlak voor Cully verlaten we de terrassen. We dalen naar het meer van Genève en lopen een stuk langs de oever. In Cully drinken we thee/koffie met heerlijke tarte tatin met pruimen. Na Cully lopen we weer omhoog naar de wijngaarden.

Iets voorbij Vilette lopen we opnieuw naar de oever van het meer van Genève. Een leuk pad met links van ons het water en rechts van ons de bebouwing. We lopen langs achtertuinen van mooie woningen en appartementen. We passeren haventjes. Soms gaat het pad over in een promenade of park. Welvarend.

We lopen langs het gezellig uitziende Lutry. Daarna door Pully en we eindigen bij Ouchy (bij Château St-Maire in Lausanne). We lopen naar ons vlakbij gelegen hotel. We zijn er al om kwart voor drie en kunnen gelijk inchecken.

Een uur later gaan we met de metro naar het centrum van Lausanne (we hebben in het hotel gratis vervoerbewijzen gekregen). We drinken thee bij een Starbucks, lopen wat door de straatjes en bezoeken de kathedraal, die in de steigers staat. Vlakbij is ook een erg leuke speelgoedwinkel waar we nog wat kleurboekjes voor de kleinkinderen kopen. De winkel, met louter educatief speelgoed, is uitzonderlijk goed gesorteerd. Zo heb je ze niet meer in Nederland. Ik zou hier uren kunnen doorbrengen.

Dan hebben we het centrum wel gezien. We vinden het niet echt mooi of speciaal. We eten een goede hamburger in de drukke, gezellige White Horse Pub, vlakbij ons hotel.

Overnachting: Hotel du Port, Lausanne

Gelopen: 19,9 km
Omhoog: 373 m
Omlaag: 423 m

 

Foto's