Dag 11 / Zug - Luzern

Heerlijk geslapen en dat doet wonderen. Ik voel me weer veel beter. Waarschijnlijk toch iets verkeerds gegeten gisteren. Daar kun je behoorlijk beroerd van zijn, maar meestal is het ook weer snel over.

We ontbijten in Hotel Apart in Rotkreuz. Ook nu weer sliepen we in een dependance hotel (goedkoper). De twee hotels liggen maar een minuutje lopen bij elkaar vandaar.

Om kwart over acht zijn we weer aan de wandel. Dit wordt de laatste etappe van de Alpenpanorama-Weg die we deze vakantie doen. We lopen niet helemaal terug naar Buonas, maar snijden een klein stukje af door rechtstreeks naar het plaatsje Meierskappel te lopen waar we de Alpenpanorama-Weg weer oppikken.

Na Meierskappel gaat het weer flink omhoog. Het lijkt steeds makkelijker te worden het omhoog lopen. Waarschijnlijk ook omdat het vandaag heerlijk wandelweer is. Droog en niet te warm.

Op het hoogste punt staat Kapelle Michaelskreuz. Op deze plek staat al sinds de 15e eeuw een kapel. De huidige kapel stamt van rond 1800 en werd in 1945 volledig gerenoveerd. We gaan er even naar binnen en bewonderen het uitzicht op de Zugersee.

Vlakbij de kapel is een horeca gelegenheid. Geen Ruhetag gelukkig, dus we kunnen er terecht voor een kop thee met wat lekkers. 

We kuieren weer rustig verder door een prettig boerenlandschap. Glooiende weilanden en gezellig uitziende boerderijen. Op de boerderijen hangen vrolijk gekleurde borden met voornamen en een datum. We twijfelen of het namen van hun favoriete koeien zijn of geboorte aankondigingen van de kinderen. We gaan voor het laatste, hoewel ze hier ook regelmatig plaatjes van al hun koeienrassen op de stallen hebben hangen.

Af en toe wandelen we ook door bos. Toen we vorig jaar de Hermannsweg liepen was ik wel eens klaar met zoveel bos. Maar vanwege de afwisseling kan ik hier echt van deze gedeeltes genieten.

Dan dalen we af naar het plaatsje Adligenswil. We verbazen ons toch steeds weer hoe ongezellig sommige plaatsen in Zwitserland zijn. Heel veel sfeerloze appartementencomplexen. Soms hele hellingen vol. Van binnen vast mooi, maar het is zo anders dan de buurten met eengezinswoningen die je in Nederland ziet. We kunnen ook vaak geen echt centrum in een plaats ontdekken.

We lunchen bij een cafeetje in Adligenswil. Aardige mensen, beperkte kaart. Chris neemt schnitzel, ik macaroni.

Zoals we inmiddels op de Alpenpanorama-Weg gewend zijn gaan we na een dorpje weer omhoog, waar het vaak ook veel mooier is. We lopen dan over smalle weggetjes en (gras)paadjes met uitzicht op bergen en/of meren door groene natuur of boerenland. Echt een mooi langeafstandspad.

De laatste kilometers naar Luzern zijn ook weer fijn wandelen. We komen langs een mooi aangelegd golfveld en na een gedeelte langs een bosrand zien we ineens Luzern en later ook het Vierwoudstrekenmeer onder ons liggen. We dalen af naar de stad en lopen via de gezellige promenade aan het water naar ons Hotel de la Paix.

Rond zes uur lopen we nog even naar het centrum. Wat een fraaie stad. Morgen gaan we er nog meer van zien, want dan gaan we een stadswandeling doen met Vincent, Annefleur en de kinderen.

In Restaurant Lapin, naast ons hotel, eten we allebei een voorgerecht. Een klein hapje deze keer, omdat we vanmiddag al zwaar hadden geluncht.

Overnachting: Hotel de la Paix, Luzern

Gelopen: 21,1 km
Omhoog: 681 m
Omlaag: 654 m

Foto's