Dag 12 / Luzern - Basel

Vandaag nog een heerlijke dag in zonnig Luzern met Vincent en Annefleur en de kindjes (2 en 4 jaar) die in Basel wonen. We maken een wandeling langs de hoogtepunten van de stad met stops om wat te eten en te drinken. De kinderwagen en buggy mee voor als de kleine mannen moe worden.

Het is druk op deze Hemelvaartsdag. De winkels zijn dicht. Maar we genieten van de mooie panden, de historische houten bruggen, de stadsmuren met mooie torens, het monument met de stervende leeuw, de beschilderde huizen en een mooie kerk. En natuurlijk van de prachtige ligging van de stad aan de de Vierwaldstättersee met de vele bootjes, de gezellige promenade en de bergen op de achtergrond.

Bij Hinter Musegg, achter de oude stadsmuur van Luzern, eten we in een kindvriendelijke omgeving een lekkere lunch. Verschillende regionale kaasjes, worst, heel lekker brood en zelfgebakken cake. Er zijn ook wat beestjes (varken, kippen, geitjes) en atletiekbanen waar de kinderen heerlijk kunnen rennen. Oma en opa moeten natuurlijk ook meerennen en onze oudste kleinzoon doet voor hoe we moeten starten: met de handen op de grond en één been naar achteren. Zo lief.

We lopen verder langs de highlights in het centrum van de stad en wandelen daarna ook nog een flink stuk over de mooie promenade langs de oever van het meer. Voorbij strandbad Lido drinken we wat op het terras van een restaurant. Daarna nemen we de boot weer terug naar het centrum.

Bij het hotel waar we geslapen hebben halen we onze rugzakken weer op. Daarna gaan we In de buurt van de Spreuerbrücke lekker (vroeg) uit eten.

Chris en ik lopen daarna naar het station en kunnen met de trein van half zeven rechtstreeks naar Basel. De (klein)kinderen eten nog ergens een ijsje en rijden daarna met de auto weer naar hun huis in Basel.

Morgenochtend gaan we nog even bij ze langs. Daarna rijden we weer terug naar Nederland.

We kijken terug op een hele sportieve, uitdagende vakantie. De wandeltocht ging door heerlijk groene gebieden met heel veel bloemen en fraaie uitzichten op de besneeuwde bergen. Hoogtepunten waren de etappes rondom Appenzell, Schwägalp, Stein en Einsiedeln. De tocht was zwaarder dan ik vooraf had ingeschat vanwege de hoogteverschillen. We hebben heel goed, soms zelfs erg warm, weer gehad. En bijna geen regen, op twee dagdelen na. We hebben deze vakantie (vandaag niet meegerekend) 182 kilometer gelopen; omhoog 7400 meter, omlaag 7127 meter.

Overnachting: Best Western Hotel Dreiländerbrücke, Weil am Rhein

Foto's