• header2012 baxter

Dag 20 / Woodstock - Williamstown (MA)

Chester
Vandaag touren we langs allerlei kleine dorpjes naar onze volgende bestemming. Zo zakken we steeds verder af naar New York, waar we overmorgen weer vertrekken. We rijden eerst naar het dorpje Chester waar ze aan de noordzijde allemaal huisjes van graniet hebben. Er is ook een oud Vicoriaans stationnetje.

Grafton
We rijden verder naar het plaatsje Grafton, een van de best bewaarde historische dorpjes van Vermont. Het is een schattig dorpje. Vorig jaar nog zwaar getroffen door orkaan Irene, maar daar is niets meer van te zien. We drinken wat in Mack's Place Eatery. Daarna maken we lopend een rondje door het dorp. Eerst naar de covered bridge. Daarna bezoeken we het kleine historische museum, dan het park en tenslotte de Grafton Village Cheese Company.

Newfane
We tuffen verder naar Newfane. Mooi plaatsje voor de foto met al die witte gebouwen en een wit kerkje.

Hogback Mountain Overlook
We komen via nog meer kleine weggetjes uiteindelijk uit op Route 9 en maken daar een korte stop bij Hogback Mountain Overlook en de bijbehorende giftshop. Het restaurant aan de andere kant van de weg staat te koop en is dicht, dus we kunnen er niet lunchen. Als we verder rijden zien we aan de kant van de weg een 'eatery'. Een kraam waar van alles te krijgen is: hamburgers, hotdogs, sandwiches etc. We stoppen hier, zoeken een picknickplaatsje op wat platte stenen en bestellen een hotdog met ananas en een grilled cheese sandwich met tomaten. Samen met de watermeloen die we nog hadden een prima lunch.

Woodford State Park
Dan rijden we naar het Woodford State Park en maken daar een wandeling rond het meer (ca. 4 km).

Bennington Battle Monument
Tenslotte nog een stop in Bennington om het Battle Monument te bekijken dat midden in een mooie villawijk ligt en een beetje een mini versie is van het Washington Monument.

Dan verlaten we Vermont en komen in Massachusetts, waar we overnachten in het plaatsje Williamstown in het eenvoudige Cozy Corner Motel. We checken in en laden onze spullen uit. We bedenken even waar we zullen gaan eten en of we nog wat zullen doen.

Mount Greylock
In de buurt van Williamstown ligt Mount Greylock, een berg van 3500 ft met uitzicht op het Berkshire landschap. Op de top van de berg staat de Massachusetts Veterans War Memorial Tower, gebouwd in 1932. Het is het hoogste punt van de staat Massachusetts. Er zou ook een restaurant zijn, meen ik me te herinneren. We besluiten er naar toe te rijden. We laten de Garmin de route uitzoeken en die leidt ons via een dirt road bijna naar de top. We komen vlakbij de top op een veel mooiere geasfalteerde weg, dus waarschijnlijk hadden we helemaal geen dirt road hoeven rijden. Het uitzicht vanaf de berg en vanuit het monument is mooi. Het is een apart monument. Ik heb wel gelezen dat dit een geliefde plek is voor Appalachian Trail hikers om met familie af te spreken. De trail loopt langs het monument en northbounders zijn dan op ongeveer driekwart van de trail.

Bascom Lodge
We lopen naar het nabij gelegen gebouw: Bascom Lodge. Binnen komen we in een donkere hal, waar ook een open haard is. Achter de hal ligt een soort aangebouwde serre (porch), waar eenvoudige houten tafels staan en waar we wat mensen in wandelkleren zien zitten. Grote ramen met mooi uitzicht. We informeren bij de balie in de hal of dit ook een restaurant is. Dit blijkt zo te zijn, maar het is wel een ander soort restaurant dan we gewend zijn. Je kunt hier reserveren voor het diner, dat om 7 pm begint. Je krijgt het menu van de dag en je zit met andere mensen aan tafel. Het diner van drie gangen kost $28,- pp. De jongen zegt dat hij wel wil informeren of er nog plaats is voor twee personen als we geïnteresseerd zijn. Het lijkt ons wel leuk en even later komt de jongen weer terug dat het geregeld is. Het is nog geen 6 pm, maar we vermaken ons een uurtje door een lezing over lokale natuur bij te wonen die in de hal wordt gehouden. Mooie dia's met planten en dieren uit de omgeving.

Dorothy en Katie
Na de lezing gaat de eetzaal open. We worden geleid naar een tafeltje waar al twee dames van ongeveer onze leeftijd zitten, Dorothy (uit Maryland) en Katie (uit Connecticut). Het zijn twee vriendinnen die vandaag een fietstocht in de Berkshires hebben gemaakt. Dorothy is bovendien jarig. Het klikt gelijk heel goed. Dorothy is zeer geinteresseerd in Europa en heeft net een boek van Ayaan Hirsi Ali gelezen. Katie is een enorme fietsliefhebster en maakt zich hard voor meer fietspaden in haar woonomgeving. We praten over van alles en nog wat: over Europa, de banken, Griekenland, Spanje, Angela Merkel, Ayaan Hirsi Ali, Mitt Romney, Obama, Geert Wilders, Fox Channel, tax, tuition fees, farming, farmers markets, boer zoekt vrouw enz. We raken zo met elkaar in gesprek en vallen zo van het ene onderwerp in het andere dat we nauwelijks oog hebben voor het heerlijke diner. Opeens is de hele zaal leeg en zijn we met ons vieren nog overgebleven. We ronden dan de maaltijd af en we nemen hartelijk afscheid van elkaar met een american hug. Zij blijven slapen in de lodge. Wij moeten nog terug naar het motel. Het is nu donker buiten en de bol op het monument geeft licht. Mooi. In het pikkedonker rijden we de berg weer af (verharde weg deze keer). We hebben bijna geen benzine meer, maar redden het gelukkig net naar het motel.

Overnachting
Cozy Corner Motel, Williamstown

 

Foto's