• panorama craterlake

Dag 03 / San Francisco - Fortuna

We waren gisteren al om negen uur in slaap gerold, dus het is niet zo gek dat we vandaag alweer om vijf uur wakker zijn. Eigenlijk best handig, want vandaag hebben we de langste rit van de vakantie voor de boeg.

We vertrekken om kwart voor zes met de auto richting Golden Gate Bridge. Er zijn wegwerkzaamheden en we worden omgeleid. Of het is nog te vroeg, of de borden zijn niet duidelijk, maar het is nog een hele tour om de juiste weg te vinden. We rijden daardoor ook langs het Fine Arts Museum met de mooie waterpartij ervoor. Fraai gezicht zo 's morgens vroeg.

We rijden een flink stuk naar het noorden over Highway 101. Eerst door de dichter bevolkte Bay Area en daarna door de wijnstreek. De omgeving wordt steeds mooier. We stoppen in de plaats Ukiah. Hier is een Schat's Bakery. Familie van de gelijknamige bakkerij in Bishop in Oost Californië. De bakker is gesloten op zondag, dus we wijken uit naar Denny's voor ons ontbijt. Gezellig druk daar op zondagmorgen.

De volgende stop is de Safeway in Willits om onze koelbox weer te vullen. We vinden er lekker brood. Dutch Crunch Bread, een variant op ons tijgerbrood.

Avenue of the Giants

Het is rond twaalf uur als we de Avenue of the Giants oprijden. De Giants zijn enorme indrukwekkende Redwoods (Sequoia Sempervirens), de hoogste bomen van de wereld. De boom kan 115 meter hoog worden en wel bijna 9 meter dik. Het is fantastisch om aan weerszijden van de weg door een soort erehaag van deze giganten te rijden. Ze zijn heel herkenbaar. Natuurlijk omdat ze veel en veel groter zijn dan de andere bomen, maar ook omdat ze een hele mooie bast hebben, met diepe verticale groeven. Een oude, wijze gerimpelde huid, die de lengte van de stam nog meer accentueert.

Humboldt Redwoods State Park

We stoppen eerst bij Founders' Grove, de meest bezochte grove in Humboldt Redwoods. Er is hier een kleine rondwandeling van een kilometer langs een paar van de meest mooie Redwoods. Indrukwekkend.

Daarna rijden we verder naar de Big Tree Area aan de mooie Mattole Road. Hier lopen we de Homestead and Big Tree Loop. Een rondje van ruim 4 kilometer. We komen hier niemand tegen en het is muisstil op wat vogeltjes na. Het is hier prachtig. We hebben de lunch meegenomen in de rugzak om onder deze enorme bomen wat te eten.

Om half vier zijn we bij het Redwood Hotel in Fortuna. Het ligt samen met wat andere motels aan de Eel River. Het valt ons op dat er niet veel toeristen zijn. Het is overal heel erg rustig, weinig auto's op de parkeerplaatsen van de motels.

Ferndale

Als we ons weer hebben opgefrist rijden we naar het nabij gelegen plaatsje Ferndale. Het plaatsje is bekend om de vele victoriaanse huizen. Ook hier is het heel rustig. We lopen eerst wat rond op de pioneer cemetery, mooi gelegen op een heuvel aan de rand van het dorp. Veel Scandinavische namen. We eten lekker bij Curley's in de hoofdstraat van Ferndale. Alle bezoekers zijn meer dan 50 plus, dus we voelen ons hier erg thuis, ha ha. Zouden ze coupons hebben uitgegeven aan de bejaarden in dit dorp? Ze lijken elkaar vaak te kennen.

Bij het hotel maken we nog een avondwandelingetje langs de Eel River. Het water staat heel laag. De droogte in Californië is goed zichtbaar. Ook onderweg viel het ons op. Veel geel gras en heel weinig water in de riviertjes.

Foto's