• panorama craterlake

Dag 14 / Joseph - Dayville

We hebben weer een hele mooie dag achter de rug en zijn helemaal in de ban van een vreemd dier dat we nooit eerder zagen. Maar laten we beginnen bij het begin.

We vertrekken vandaag iets over half negen uit Joseph en rijden eerst naar de Safeway in Enterprise voor brood en ijs. Daarna rijden we verder naar Baker City. Een leuke route door een mooi dal met op de achtergrond de Wallowa Mountains. Bijna iedere boerderij hier heeft een barn met aan een zijde een overhangend dakje.

Oregon Trail Interpretive Center

Bij Baker City bezoeken we de Oregon Trail Interpretive Center. Het ligt op de top van een heuvel met een prachtig uitzicht op het dal voor de Blue Mountains. Buiten staan een aantal huifkarren (de meesten zijn replica's) en binnen is een mooi verzorgde tentoonstelling met diorama's, afbeeldingen, teksten en voorwerpen. We vinden de foto's het meest indrukwekkend. Je kunt de wanhoop en ontbering van de gezichten aflezen. We bekijken ook een informatieve film.

Baker City

Hierna lunchen we bij The Little Bagel Shop (heel groot van binnen) in het centrum van Baker City. Er staan in het centrum veel mooie stenen gebouwen, maar het mist de levendigheid. Er zijn maar weinig mensen op straat en er is ook wat leegstand.

Vreemd dier

We rijden verder naar het westen over highway 7. Op het moment dat we rechtsaf willen afslaan naar highway 26 ziet Chris een heel vreemd dier de weg oversteken. Chris reageert heel snel. Wijst het dier ook aan mij, slaat rechtsaf (het dier is nu achter ons) en zet de auto aan de kant. Ik spring uit de auto met mijn fototoestel, zie het vreemde beest de weg verder oversteken en maak zo snel mogelijk een foto. Helaas natuurlijk geen tijd om iets in te stellen (een ver weg, vage foto dus). Dan is het beest verdwenen. We hebben geen idee wat voor dier het was. Hij leek nog het meest op een te grote en te dikke bruine marmot met een te korte staart en te duidelijke poten. Hij bewoog vrij rustig. We zijn er allebei zeker van dat we zo'n beest nog nooit eerder hebben gezien. We nemen ons voor om dit dier 's avonds op te zoeken op internet als we WiFi hebben.

We rijden verder over de 26. Een paar mijl voor Prairie City komen we uit het bos. We zien nu ook veel kleinere boerderijen onderweg. De 26 is veel groener dan de wat ruigere meer zuidelijke highway 20, die we vier dagen geleden reden naar het oosten.

Om kwart over vier komen we aan bij de Fish House Inn and RV Park. We hebben een kamer gereserveerd, maar voor 10 dollar extra mogen we ook in een huisje slapen van eigenaar Mike. Daar gaan we voor. Er is een groot groen grasveld met huisjes, tenten en RV's. Het terrein is goed onderhouden. Ons huisje heel verzorgd.

John Day Fossil Beds National Monument, Blue Basin

Nadat we zijn uitgepakt rijden we naar Blue Basin in het John Day Fossil Beds National Monument. Om 5 uur starten we aan de Blue Basin Overlook Trail. Een hike van ruim 5 kilometer en een dikke 200 meter hoogteverschil. We hebben een fantastisch uitzicht op de vreemde blauw-groen gekleurde rotsen en ook op het omliggende gebied en de John Day River. Echt een mooie wandeling van liefst twee uur (veel fotostops).

Dayville Café

We eten daarna in het Dayville Café. Heerlijk eten en een hoop gezelligheid, want er is ook een grote groep firefighters aan het smikkelen.

Weer terug in ons huisje doen we eerst een wasje (er is een coin laundry op het terrein). We proberen ook op internet ons onbekende dier te vinden en zijn heel verbaasd dat we op een wolverine uitkomen. Dat zou toch wel wat zijn. Wolverines zijn vrij zeldzaam, dus het is best onwaarschijnlijk. Maar toevallig stuiten we ook op een website die meldt dat er wolverines voorkomen in de Wallowa's en de Blue Mountains in Oregon. Dat klopt dan weer precies... (Nu we weer thuis zijn en de vage foto beter hebben kunnen bekijken denken we dat het geen wolverine was, maar een american badger ofwel een das).

Foto's