• panorama craterlake

Dag 15 / Dayville - Mount Hood

John Day Fossil Beds National Monument, Painted Hills

We zijn iets voor achten weer op pad naar de Painted Hills bij het plaatsje Mitchell. Onderweg zien we een veld met veel antilopen. We hebben deze vakantie al vaker antilopen gezien en ook iedere dag herten. Opletten in het verkeer, want we hebben al een paar keer gehad dat ze vlak voor of na onze auto de weg oversteken, soms met grote snelheid.

De Painted Hills is een mineralenrijk gebied met kleurrijke heuvels. De verschillende kleuren zijn representatief voor diverse geologische tijdperken. Hoewel de ochtend niet het ideale tijdstip is voor de kleurenpracht zijn we toch onder de indruk. We lopen een aantal korte trails. Sommige heuvels zijn gelaagd gekleurd. Andere heuvels hebben een effen kleur. We zien (donker)rode, roze, gele, groene en zwarte lagen in de heuvels. De kleuren zijn afhankelijk van het licht dat er op schijnt, maar ook van de vochtigheid.

Na de gekleurde heuvels rijden we verder naar het westen via de 26. De omgeving wordt minder mooi en rond Prineville zelfs ronduit lelijk en rommelig. We doen wat boodschappen voor de lunch en het avondeten.

Smith Rock State Park

We besluiten ook even het Smith Rock State Park bij Terrebonne aan te doen. Het ligt vrijwel op onze route. Het is zoeken naar een parkeerplaatsje in dit populaire park. We lunchen er eerst en lopen daarna de korte Canyon Trail. Leuk om dit park eens in het echt te zien, maar het is te warm om het goed te exploreren. Na al het moois dat we al gezien hebben valt het ook een beetje tegen. Het is erg druk en de natuur is niet zo fris groen als we hadden verwacht.

We gaan weer verder. Eerst door een heel rommelig gebied met veel ondernemingen. Daarna door de bossen. Het is erg druk op de weg. We krijgen een beetje heimwee naar oost Oregon, waar het zo heerlijk rustig was.

Trillium Lake

We maken een stop bij Trillium Lake. Hier kan je Mount Hood mooi zien. We lopen een rondje (2 mijl) rond het meer. Er zijn veel dagjesmensen en kampeerders. Het is een leuk meertje, waar je kunt zwemmen en kajakken.

Timberline Lodge

Om half vijf komen we aan bij de Timberline Lodge. Prachtig gelegen op de zuidelijke bergwand van Mount Hood. We slapen hier twee nachten. We hebben de goedkoopste kamer geboekt met twee twin bedden. Erg sfeervol en tot in de puntjes verzorgd. Zelfs het uiteinde van het papier van de toiletrol is in een bepaalde vorm gevouwen.

We drinken thee in de bar vlakbij onze kamer. We zitten bij een groot raam met uitzicht op Mount Hood en buiten is een trouwerij. We vermaken ons dus prima. Daarna gaan we de lodge goed bekijken.

De lodge werd in de late jaren 1930 als een project van het Works Progress Administration gebouwd, op een hoogte van 1817 meter. Het is een groot rustiek gebouw, met een centraal zeshoekig deel en een linker en rechter vleugel. Van binnen is het robuust. Heel veel hout. De meubels zijn zwaar en massief. Mooi smeedijzer bij de enorme haarden en houtsnijwerk in het trappenhuis. Ook veel leuke kunst aan de wanden. De buitenkant van de Timberline Lodge is ook te zien in de openingsscenes van de spannende film The Shining (met Jack Nicholson). 

Er is een ruimte met informatie over de historie van het hotel. We bekijken hier een film van 20 minuten over alle keuzes die gemaakt moesten worden om dit hotel te realiseren, de locatie, het materiaal, de inrichting. Daarna bekijken we het gebouw en de omgeving van buiten. In de verte zien we Mt. Jefferson.

We hadden al salades gekocht als avondeten. We maken het gezellig op onze kamer, eten daar en sluiten de dag af met een avondwandelingetje op Mount Hood.

Foto's