Dag 13 / Moab - Paonia

We verlaten Moab rond half negen. Vandaag is ons einddoel het plaatsje Paonia in Colorado. Het plaatsje ligt aan de westzijde van de Kebler Pass. Aan de andere kant ligt Crested Butte waar we morgen naar toe gaan. We nemen niet de snelste weg, maar rijden via de Unaweep-Tabeguache Scenic and Historic Byway.

Bedrock Store

De eerste stop is bij de historische general store van Bedrock, gebouwd in 1882. De nieuwe eigenaar (Anthony uit Brooklyn New York, zoals hij zichzelf voorstelt) heeft er drie jaar geleden weer nieuw leven ingeblazen. Een drukke, vrolijke zonderling in hawai shirt. We praten met hem over het leven in Paradox Valley. Het ziet er zo vruchtbaar en groen uit. Anthony zegt dat het nu zo groen is door de vele sneeuw die afgelopen winter is gevallen. Andere jaren is het in de vallei droog en moeizaam boeren. Hij vertelt dat hij naast de winkel ook experimenteert met het kweken van hemp (= hennep). In Colorado is dit legaal.

We kopen twee bekers thee en drinken het op bij de grappige schoolbus stop van Bedrock. Daarna rijden we het weggetje naast de winkel een stukje in tot aan de campground. Daar begint de Dolores River Trail. We lopen deze trail een kilometer of twee. We vinden de wandeling een beetje saai (we zijn echt verwend na alle mooie hikes die we al hebben gedaan). De Dolores River is ook niet heel spannend hier. We keren daarom weer om en rijden verder.

Unaweep-Tabeguache Scenic and Historic Byway

De Unaweep-Tabeguache Scenic and Historic Byway blijkt dan toch wel een lange rit. Het is een prachtige weg, dat wel. We stoppen net als in 2016 bij de indrukwekkende Hanging Flume Overlook. voor een prachtig uitzicht op de Dolores River Canyon. Aan de rotswand zijn de restanten zichtbaar van een houten watergoot, in het verleden gebruikt door mijnwerkers. Een deel van het water van de rivier werd door de goot geleid om goud te zuiveren.

We rijden weer verder. Het gedeelte na de brug over de Dolores River (de rivier is nu rechts van ons) tot aan Gateway is fantastisch. We rijden naast de brede, snelstromende rivier tussen hoge canyonwanden. Als we in de buurt van Gateway komen wordt de canyon breder, maar nog steeds heel mooi.

Bij de General Store in Gateway staat een food truck. We delen een lekkere chicken sandwich en halen er in de winkel een beker thee bij.

Na Gateway wordt het groener. We rijden nu door de Unaweep Canyon. Mooi landschap met granieten rotsen.

In Delta doen we boodschappen bij de Walmart. Eindelijk vinden we hier weer eens lekker brood: dark twist bread en white twist bread. We kopen ze gelijk maar allebei. Het zijn korte stokbroden met een knapperige korst.

Tenslotte het laatste stukje naar Paonia. In de buurt van Paonia wordt veel fruit geteeld, vooral kersen. Het klimaat is hier voor fruitteelt optimaal in de foothills van de Rocky Mountains. We checken in bij het Redwood Arms Motel. We krijgen een enorm grote kamer. Er staan drie queenbedden in.

Paonia State Park

Om vijf uur rijden we naar het Paonia State Park. Hier is een groot stuwmeer omgeven door groene bergen. In de verte de hogere bergen met sneeuw. Mooi hier! We betalen de day use fee in een envelopje en gaan dan lekker barbecueën bij een van de picknicktafels. Het is heerlijk hier. Niet meer zo heet als in Moab en vrijwel geen insecten. Ik word altijd zo blij in Colorado. Ik hou toch echt van bergen, groen en bloemetjes. Na het eten nog een avondwandeling door het State Park.

Overnachting: Paonia, Redwood Arms Motel

Foto's