Dag 16 / Crested Butte

Veel van de hikes die ik van tevoren bedacht had in de omgeving van Crested Butte zijn door de afgelopen strenge winter nog niet te doen. De trailheads zijn nog niet bereikbaar. Vaak door schade aan de wegen. Een andere moeilijkheidsfactor is dat de rivieren en beekjes veel wilder zijn dan normaal. Toch zijn er nog wel mooie wandelingen te doen. Zoals de uitdagende hike die we vandaag deden: Judd Falls, Copper Creek & Copper Lake. Heen en terug samen 19 km met 600 meter hoogteverschil.

Gothic Road

De trailhead van deze hike ligt aan de Gothic Road, iets voorbij het gehucht Gothic, waar de Rocky Mountain Biological Laboratory is gevestigd in diverse houten gebouwen. Prachtig gelegen voor veldonderzoek. De Gothic Road is een fantastisch mooie weg. Vanuit Crested Butte rij je voorbij Mt. Crested Butte de bergen in via deze gravel road. Prachtige uitzichten hier en heel veel bloemen. De natuur loopt nog iets achter, dus op dit moment vooral hellingen vol lupines, afgewisseld met wat zonnebloemen. We zijn hier andere jaren ook rond half juli geweest. Toen domineerden de zonnebloemen en waren de lupines bijna uitgebloeid. Hoe dan ook, het is hier erg mooi.

Hike Judd Falls, Copper Creek & Copper Lake

We starten om half negen op ruim 2900 meter hoogte met een klimmetje en vervolgens weer een afdaling naar het viewpoint over Judd Falls. De waterval ligt ver onder ons. We lopen verder hoog boven Copper Creek. De trail vlakt af, maar gaat nog wel geleidelijk omhoog. Het loopt hier heel prettig over een breed pad, door bos (aspen, coniferen) afgewisseld met weides met uitzicht op de bergen. Geen bloemetjesexplosie zoals we wel op andere trails hebben gezien, maar wel veel verschillende soorten.

Na een aantal kilometers komen we bij de eerste river crossing. Hier zitten een aantal groepjes. Een aantal gaan de wilde rivier niet over. Anderen wisselen hier hun wandelschoenen voor waterschoenen en zoeken hun weg door het water naar de overkant. Het geeft veel hilariteit. Mensen moedigen elkaar aan. Ook wij hebben waterschoenen meegenomen. Ik heb teva sandalen en Chris oude sportschoenen. De oversteek is lastig, maar te doen. Het water is ijs en ijskoud. We moeten niet treuzelen. De kou doet dan gewoon pijn.

Het blijft niet bij deze ene oversteek. In totaal gaan we maar liefst vijf keer wilde riviertjes over. Allemaal op het diepste punt kniehoog en een hele sterke stroming. Het maakt deze hike heel avontuurlijk. We houden onze waterschoenen gewoon aan op dit deel van de trail.

Na de laatste oversteek gaan de wandelschoenen weer aan. De trail gaat nu veel meer omhoog. Echt steile stukken zitten ertussen. Dit gedeelte is ook minder mooi. Door een donker naaldboombos over een pad met losse stenen. Echt ploeteren hier. Er ligt her en der nog sneeuw.

Dan komen we uit het bos en even later ligt Copper Lake voor ons. Zo prachtig. Hoge bergen rondom. Veel sneeuw, soms nog tot aan het water. En heel veel glacier lily’s langs de oever. Heel scenic hier. Er is één ander stel, die net weer weggaan. We hadden ze al gezien bij de eerste oversteek. Ze zijn helemaal enthousiast, want ze hadden gewed welke van de gezelschappen, die de rivier waren overgestoken, ook daadwerkelijk Copper Lake zouden halen. Ze hadden ons hoog ingeschat.

We hebben het meer daarna voor onszelf. Het is half een en we zijn op een hoogte van bijna 3500 meter. We lunchen, genieten, maken foto’s en rusten uit. Om kwart over een gaan we weer terug. Een stuk makkelijker, downhill. We komen nog twee keer anderen tegen. Ze vragen allemaal hoe ver het nog is. Het is een pittige hike.

Als we door het naaldboombos lopen horen we ineens luid gekraak. Vlak naast ons valt een enorme grote, dode boom om. Gelukkig niet in onze richting. Je ziet altijd veel omgevallen bomen in de bossen, maar dit is de eerste keer dat we een boom hier echt zien omvallen. Natuurlijk moeten we ook weer vijf keer de rivier over. Vooral bij de laatste oversteek vind ik de stroming echt heel heftig. Ik kan me nauwelijks staande houden in het kniediepe water. Om kwart over vier zijn we weer bij de auto. Wat een spannende hike was dit.

Rocky Mountain Biological Laboratory

In Gothic bezoeken we nog het Visitor Center van het Rocky Mountain Biological Laboratory. Helaas is het cafeetje ernaast al gesloten.

In het motel eerst een kop thee. Daarna uit eten in het Sherpa café. Rustige, relaxte sfeer hier. We bestellen lamscurry en veggie korma. Vooral de laatste is heerlijk.

Overnachting: Crested Butte, Old Town Inn

Foto's