• Header Flattops2

Dag 14 / Paonia - Crested Butte

Wat een heerlijke dag vandaag. We rijden rond kwart voor acht weg uit Paonia. We tanken de auto weer vol en moeten denken aan Anthony van de Bedrock Store. Hij typeerde Nederlanders als lieden die hun tank vrijwel leegrijden voordat ze naar een benzinepomp gaan. Dat is in Amerika niet zo handig.

Kebler Pass

We rijden vandaag via de Kebler Pass naar Crested Butte. De pas ligt er goed bij. Hoewel het een onverharde weg is kun je hier met een gewone personenauto of camper prima rijden. Aspen groves worden afgewisseld met prachtige uitzichten op de West Elk Mountains. We hebben deze weg al eerder gereden in juli, maar dit jaar zien we voor het eerst nog veel sneeuw op deze bergen. We zien herten en heel veel knaagdiertjes. En prachtige bloemen. Heel veel zonnebloemen en lupines. Zo mooi.

Horse Ranch Park Loop

We parkeren de auto bij Horse Ranch Park. We gaan de Horse Ranch Park Loop doen. Een hike van 10,5 km met 350 meter hoogteverschil.

We doen de loop tegen de klok in en beginnen met een klim door een aspenbos. Prachtig die witte stammetjes. Al gauw moeten we ons tempo wat verlagen. Pfjew, de enorm steile trail in combinatie met de hoogte valt toch even tegen. Als de trail wat afvlakt zijn er minder bomen en krijgen we steeds betere uitzichten op de bergen. Ook veel bloemetjes nu. We houden een pauze op een berg stenen (restanten van een lawine).

Halverwege gaat de trail een paar keer omlaag en weer omhoog om uiteindelijk weer af te dalen naar de trailhead. Onderweg nog een tweede pauze om te lunchen. Een leuke loop, maar wel veel echt steile gedeeltes (zowel omhoog als omlaag). Onderweg heel veel aspen, mooie uitzichten en veel soorten bloemen.

Crested Butte

We rijden de Kebler Pass weer verder en komen rond twee uur aan in Crested Butte waar we de auto parkeren bij de Old Town Inn. We zijn nog te vroeg om in te checken dus we gaan eerst naar het Visitor Center om te informeren welke trailheads te bereiken zijn met de auto. We worden er iets wijzer, maar niet veel. Daarna drinken we een kop thee bij de bookstore aan het begin van de hoofdstraat van Crested Butte. Het is gezellig druk in het plaatsje. Hier wonen welgestelde mensen. Ook de vakantiegangers zien er over het algemeen sportief, slank en niet onbemiddeld uit. Crested Butte weert grote motelketens en RV parken. Heel anders dan bijvoorbeeld Moab, waar het een steeds grotere kermis wordt van allerlei motels en toeristenattracties. Crested Butte lijkt qua sfeer een beetje op Telluride of zelfs ietsje op Aspen.

We lopen terug naar de Old Town Inn en worden geholpen door een sportief uitziende jongen. Hij is een mountainbiker, kent de trails en geeft ons allerlei up-to-date tips waar we kunnen wandelen en waar op dit moment veel bloemen zijn. We krijgen een wat oubollige, nette kamer. Ondanks de gedateerde uitstraling voelt dit motel gastvrij aan. Het heeft veel voorzieningen, zoals een laundry, ontbijt, gratis gebruik van fietsen, de hele dag thee en koffie en iedere dag zelfgebakken koekjes.

Brush Creek Trail

Om vier uur rijden we naar de Brush Creek Trail. We weten van een eerder verblijf dat dit een makkelijke, schitterende korte trail is. Dit jaar is het er mooier dan ooit. De wandeling voert een paar kilometer over een oud karrepad en houdt dan op. Links van ons hellingen vol met bloemen. Zonnebloemen, lupines en ook nog andere bloemetjes, zoals scarlet gilia, witte lupine, witte paintbrush, elephant’s head en ridderspoor. Rechts een aflopende helling vol met deze zelfde bloemen en een prachtig uitzicht over een groene vallei met een slingerend riviertje. In de verte de besneeuwde bergtoppen. Dit is zo’n prachtige wandeling. De mensen die we tegenkomen lachen allemaal en maken foto’s van deze bloemenexplosie. We lopen ruim 5 km.

Rainbow Park

We hebben nog voor ėén keer barbecue in de koelbox. We rijden naar het Rainbow Park, waar een picnic area is. We eten heerlijk. Steak en zalm, met sla en sweet potato’s.

Overnachting: Crested Butte, Old Town Inn

Foto's