• header2011 wave1

Dag 20 / Halsey - Grand Island

Broken Bow
Na een simpel ontbijt in de Halsey Frontier Inn rijden we weer verder door het mooie landschap van de sandhills. Geleidelijk vlakken de heuvels af en zien we steeds meer maisvelden. Ook zien we corn silos en enorme sproei systemen. Regelmatig zien we lange (kolen)treinen. Ze kunnen wel 1,5 mijl lang zijn volgens een local. In het plaatsje Broken Bow drinken we bij de bakery koffie en thee met een muffin. Het is een leuk plaatsje met een centraal park.

Custer County Museum
Hierna bezoeken we het Custer County Museum. Van buiten niets bijzonders, maar binnen echt de moeite waard. We zijn de enige bezoekers en een mevrouw met veel kennis van zaken legt ons van alles uit over de eerste pioniers in Custer County en de historie van de spullen in het museum. De pioniers bouwden hun huizen van 'sod'. Dit zijn de wortels van prairiegras. Er werden blokken van gesneden, die als stenen op elkaar werden gestapeld. Het was bittere armoede in die tijd. Het museum heeft mooie foto's van sod houses, gemaakt door fotograaf Solomon D. Butcher. Ook is er een groot deel van de inboedel van een winkel uit die tijd. Heel leuk en compleet is de drug store. Een echt onverwacht leuk bezoek!

Cattle Ranch, Visitor Center Sandhills en lunch
In het huidige Custer County leven de mensen van corn en cattle. Er zijn volgens de vrouw van het museum veel massale cattle ranches, waarbij de koeien allang niet meer zoveel ruimte hebben als we eerder zagen in de sandhills. Op haar advies rijden we naar een cattle ranch dicht in de buurt, zodat we het met eigen ogen kunnen zien. En inderdaad zien we bij de ranch enorme hoeveelheden koeien. Het stinkt er behoorlijk. Hierna rijden we naar het Visitor Center van de sandhills aan de andere zijde van het dorp. Eigenlijk heb je in Broken Bow de sandhills al verlaten (of nog niet gezien als je de andere kant op gaat). Het Visitor Center is ondergebracht in een prachtige oude rode barn. Deze stond aanvankelijk ergens anders, maar hebben ze met speciaal transport vervoerd naar de huidige plek. We bekijken de werking van een windmolen en praten wat met de medewerkers. Daarna rijden we weer naar het centrum van Broken Bow en lunchen bij Emily's Soda Fountain. We kijken daarna nog even rond op de farmers market, een paar kraampjes met verse groente en fruit, potten honing en wat zelfgebakken pie. Rond 3 pm verlaten we dit vriendelijke plaatsje.

Grand Island
Tot aan Cairo is het landschap nog glooiend, daarna wordt het vlak en saaier. Het is dan niet ver meer naar Grand Island waar we overnachten. De brede toegangswegen staan vol met fastfood ketens, businesses, malls en billboards. Zo'n typische ongezellige amerikaanse weg aan de rand van een grote stad. We slapen in een keurige Rodeway Inn, best leuk gelegen aan een meertje. We rijden even naar downtown. Er is een mooi courthouse, veel antiekwinkels, maar ook verwaarloosde gebouwen en leegstand. Er zijn vrijwel geen mensen op straat. Het is er niet gezellig. Met behulp van de Garmin zoeken we een mall op, maar ook daar is niet veel te beleven en is er veel leegstand, vooral bij de food court. We rijden naar de grote boekenwinkel Hastings. Altijd leuk om er lekker rond te snuffelen en we kunnen hier ook wat drinken.

Red Lobster
Om 6.30 pm rijden we naar de Red Lobster. Chris bestelt een lobster en ik de dagschotel, tilapia filet met groente. Allebei lekker. Wel erg overdreven ingestudeerde vriendelijkheden van de bedienende dames. Als per ongeluk een tweede serveerster langs komt krijgen we exact hetzelfde openingspraatje als de eerste keer. Ook wel weer grappig.

Bij het motel drinken we nog een kop thee aan het meertje. Morgen de allerlaatste volle dag in amerika.

 

Foto's