• header2011 wave1

Dag 21 / Grand Island - Omaha

Stuhr Museum of the Prairie Pioneer
Vanmorgen gaan we eerst naar het Stuhr Museum of the Prairie Pioneer in Grand Island. Het gebouw belooft veel goeds. De architect, Edward Durell Stone, ontwierp ook de Radio City Music Hall en het Museum of Modern Art in New York. We kopen kaartjes ($7,- pp met AAA-korting). Het hoofdgebouw (met airconditioning) bewaren we voor het laatst. We gaan eerst naar buiten. Het is nu nog koel. We bekijken een oude lokomotief, een indianenwoning in een grasheuvel (mooi), een paar 19e eeuwse huizen en barns (hier mag je niet in) en een kerk- en schoolgebouw.

Dan komen we bij de nagebouwde 1890s Railroad Town. Hier mogen we wel in de huisjes. Heel soms is er ook een bewoner of bewoonster in klederdracht, die wat uitleg geeft over oude ambachten. Ze blijven erg verborgen in de huisjes en lopen niet door het straatje. We hadden eigenlijk meer mensen in oude kledij verwacht in een 'living history museum'. In de saloon (van binnen is het modern) zit een cafeetje en drinken we wat. In de Gus Fonner Memorial Rotunda is de mooiste expositie. Allerlei attributen van native americans en de eerste pioniers uit het westen. Het hoofdgebouw valt tegen. De basins staan droog en de fonteinen werken niet. Op de bovenverdieping zijn grote delen leeg. Al met al krijgen we de indruk dat het museum het erg moeilijk heeft en vinden we het tegenvallen.

Seward
Om 12.30 pm rijden we via de I80 richting Omaha. Onderweg maken we nog een uitstapje naar het plaatsje Seward. Het heeft een leuk oud centrum. We lunchen in het Cafe on the Square. In 1890 was dit de lokale bank.

Winter Quarters in North Omaha
Om 4 pm komen we aan bij ons motel, La Quinta Inn, vlakbij het vliegveld van Omaha. Grappig is dat dit motel toch niet in Omaha (Nebraska) zit, maar in de plaats Carter Lake (Iowa). Als we de bagage op de kamer hebben gebracht willen we nog wat ondernemen. We rijden naar de Winter Quarters van de mormonen in North Omaha. In de winter van 1846-1847 hebben hier 2500 mormonen overwinterd in cabins in afwachting van betere condities om naar het westen te trekken. We lopen even rond in de Mormon Pioneer Cemetery. We bezoeken ook het Visitor Center (film en expositie). Ook hier weer jongens en meisjes die zijn toegetreden tot deze kerk en vervolgens 24 maanden (jongens) of 18 maanden (meisjes) in dit soort visitor centers onbezoldigd moeten werken. We kwamen ze al eerder tegen in St. George en Salt Lake City.

Old Market in Omaha
We rijden nog even naar de Missouri River. Nu we hier zijn willen we toch even een glimp opvangen van de Lewis en Clark rivier. Daarna gaan we naar de Old Market in Omaha. Het is daar verbazend levendig. Straatmuzikanten, mensen op terrasjes en toeristen die in paardenkoetsjes door de straten rijden. We gaan eten bij een italiaan, Vivace, die afgeladen vol zit. We kunnen nog net een tafeltje krijgen. Na het eten lopen we nog even rond. We ontdekken nog een hele leuke passage met winkeltjes en gallerietjes. In een donkere ruimte achter tralies staan hele grappige fonteinen: griezelhoofden waarbij het water als een soort kots (zo lijkt het door de belichting) uit de mond stroomt.

We rijden weer terug naar het motel en zien onderweg nog een supermodern heel groot convention center en een groot stadion. Deze stad blijkt best wat te bieden te hebben. In de motelkamer zoeken we onze spullen vast uit voor de terugreis van morgen. 

Foto's