• header2014 crestedbutte

Dag 03 / Leadville - Aspen

Wat een leuke dag weer vandaag! Na een goede nachtrust en een prima ontbijtje in het ludieke Delaware Hotel rijden we eerst naar de Safeway. We kopen alvast wat eten voor vanavond en ijs voor de koelbox. Dan gaan we naar de fietsenwinkel en huren twee fietsen. We gaan de Mineral Belt Trail fietsen.

Mineral Belt Trail
Dit 11 mijl lange fietspad begint en eindigt in Leadville en voert langs oude mijnen met mooi uitzicht op de besneeuwde bergtoppen. In 2011 waren we ook in Leadville en toen hebben we deze trail gewandeld. Nu wegens succes op herhaling, maar wel op de fiets.

De eerste mijl is even wennen met al die versnellingen, maar al snel gaat het beter. De Mineral Belt Trail was vroeger een spoorlijn langs de mijnen om het erts te vervoeren naar de smelterij. We komen langs veel oude bouwwerken en restanten van mijnwagentjes. De natuur is mooi, net als de uitzichten over Leadville en de bergen.

Bij mijlmarker 7 is een shelter en dit is ook het hoogste punt. We eten hier wat fruit. Even later stapt ook een oude man hier van zijn fiets om uit te rusten. Als we aan de praat raken vertelt hij dat hij 82 is. Hij is afgestapt om op zijn dochter en kleinzoon te wachten die niet zo snel zijn (geweldig!). Helemaal leuk is het dat hij in de jaren 70 in Nederland in Groningen heeft gewoond en gewerkt.

Na deze stop gaat het tot Leadville down hill. Heerlijk zo van de berg roetsjen. In Leadville nog een mijltje omhoog en dan zijn we weer bij de winkel.

Mining Museum
Als de fietsen weer zijn ingeleverd lopen we naar het Mining Museum. We kopen tickets voor het museum en voor de tour in de Matchless Mine. Het museum is verrassend goed. Veel ook over de Molybdeen mijn die tot in de jaren 80 in Leadville voor werkgelegenheid zorgde. Na de sluiting is het inwoneraantal van Leadville met 40% gedaald.

Matchless Mine & Baby Doe
Na het museum rijden we naar de Matchless Mine. We wachten daar even tot de volgende tour begint. Een klein stoer vrouwtje van rond de 70 leidt ons vervolgens rond. Een groepje van 8 personen. De vrouw kan zo leuk vertellen. Ik hang aan haar lippen. Het verhaal rondom deze mijn is dan ook erg leuk. Hoofdpersonen zijn Horace Tabor en zijn mooie (tweede) vrouw Baby Doe. Het gaat over scheidingen en schandalen, persoonlijk leed (doodgeboren kinderen), jaren van exorbitante rijkdom gevolgd door nog meer jaren van bittere armoede. 

Independance Pass
Het is al rond 4 pm als we via de prachtige Independance Pass naar Aspen rijden. We slapen in de Tyrolean Lodge en hebben een grote kamer met keuken.  We drinken in het centrum een biertje/wijntje. Even de mensen bekijken en de sfeer proeven. Het valt eigenlijk heel erg mee hoe sjiek het is. Veel vakantiegangers. Dat hier de rich and famous komen merk je vooral aan de prijzen (9 dollar voor een simpel wit wijntje).

We lopen weer terug naar het hotel en eten daar een maatijdsalade. Daarna wat luieren en weer op tijd naar bed.

Foto's