• header2014 crestedbutte

Dag 12 / Wagon Wheel Gap - Chama

Great Sand Dunes NP
Rond 7 am verlaten we de Blue Creek Lodge. Het was hier goed toeven in een prachtige omgeving. We rijden richting Great Sand Dunes NP.

Na het plaatsje South Fork maken de bergen plaats voor een vlakker en rommeliger landschap. De plaatsen waar we doorkomen zien er niet echt aantrekkelijk uit. We stoppen onderweg bij de Walmart in Alamosa voor wat boodschappen.

De laatste 20 minuten rijden naar de Sand Dunes wordt het landschap weer mooier. Vlak land vol sagebrush en in de verte bergen. Al van verre zien we de Sand Dunes liggen. Hoe dichterbij we komen hoe indrukwekkender het is. Het is een heel groot duingebied in een onwaarschijnlijke omgeving: vlak voor de bergen.

We parkeren de auto bij de brede, heel ondiepe Medano Creek. Dit is een stroom van water vlak voor de duinen. We lopen op blote voeten door de creek en nog een stukje de duinen in. Kinderen hebben hier reuze lol met al dat zand en water. Het lijkt wel het strand, maar dan zonder zee. In het Visitor Center bekijken we daarna nog een film over het ontstaan van de Sand Dunes.

Fort Garland
Na twee uur verlaten we het park weer. Het is inmiddels aardig warm geworden. De warmste dag tot nu toe van de vakantie. Ruim 30 graden. We rijden naar Fort Garland waar we lunchen in een plaatselijk park.

Daarna bezoeken we het fort en het museum. Het fort was in gebruik van 1858 tot 1883. Er waren soldaten gevestigd die de pioniers moesten beschermen tegen de Ute indianen. In de grotendeels nog originele adobe gebouwen is nu het museum gevestigd. Altijd erg leuk dit soort lokale museumpjes.

San Luis
We rijden vervolgens naar San Luis, het oudste dorp van Colorado. In dit gebied zijn de spaanse invloeden zeer zichtbaar. Ook dit dorp oogt rommelig en sober, hoewel we hier meerdere graffiti artiesten bezig zien om de boel wat op te fleuren.

Stations of the Cross Shrine
In het centrum van het dorp ligt een platte heuvel waar op een erg mooie manier de kruisweg van Jezus is uitgebeeld. Stations of the Cross Shrine. De veertien kruiswegstaties zijn bronzen beelden langs een pad dat via een heuvel omhoog gaat. Er is nog een vijftiende beeld aan toegevoegd, welke de verrijzenis van Jezus voorstelt. Na de beelden kom je boven aan bij een kerkje.

We lopen de kruisweg. Prachtige, indrukwekkende beelden. Ze zijn gemaakt door een lokale kunstenaar. We kunnen ook het kerkje in op de heuvel. Daarna lopen we weer naar beneden en bezoeken nog de kleine giftshop (volop mariabeeldjes, rozekransen en bidprentjes) en praten wat met de vrouw die het winkeltje runt. Haar voorouders zijn van spaanse afkomst. Zij is al van de zevende generatie.

Los Caminos Antiguos Scenic and Historic Byway
Na San Luis rijden we via de Los Caminos Antiguos Scenic and Historic Byway naar Chama, New Mexico. We komen nog door wat kleinere plaatsen waar de mensen het zichtbaar niet breed hebben. In sommige plaatsen (o.a. Manassa) staat ineens een heel mooi gebouw tussen de kleine armoedige huisjes. Dit blijkt dan een kerk van de mormonen. Het is bijna wrang om te zien hoe luxe deze kerken zijn in vergelijking tot de huizen waar de mensen in wonen.

Het mooiste gedeelte van de scenic byway ligt rond de Cumbres Pass tussen Fort Creek en Chama. Wat een prachtig gebied. Met gras bedekte groene bergen, soms rotsachtig, met prachtige fiere coniferen. Vaak mooie uitzichten. In dit gebied ligt ook de Cumbres & Toltec Scenic Railroad. De historische trein rijdt nog steeds met toeristen tussen Chama en Antonito.

Chama
Het is rond 5 uur als we in Chama aankomen en we zoeken daar een hotel. Het wordt de River Bend Lodge, een prima motel met alle voorzieningen die we willen. We lopen even door Chama. Het historische station is erg leuk. Er staan ook verschillende oude locomotieven en wagons. Prachtig!

We eten tegenover het station in de saloon. Een aardig plaatsje.

Foto's