• header2014 crestedbutte

Dag 13 / Chama - Mesa Verde

We ontbijten op onze kamer in Chama en pakken daarna de boel weer in. Dat gaat altijd erg snel. We zijn rond half 8 weer op pad en rijden naar Pagosa Springs, nadat we eerst hebben getankt en boodschappen hebben gedaan. Een mooie route.

Pagosa Springs
In Pagosa Springs maken we een wandeling langs de San Juan River en de hot springs. Rond de grootste hot springs zijn een paar luxe resorts gebouwd. Ze staan vlakbij het centrum van het plaatsje. Het ruikt er ook een beetje naar zwavel (rotte eieren). Het is wel jammer dat al het doorgaande verkeer ook door het centrum gaat. Dat doet dit kur-oord geen goed. Zonder al dat zware verkeer is het echt een aardig plaatsje.

Mancos Bakery
We rijden weer verder via de vrij drukke 160 naar Mancos. Dit kleine plaatsje ligt vlak voor Mesa Verde. Het is inmiddels half een en we lunchen hier lekker in de gezellige bakery.

Mesa Verde
Dan rijden we naar Mesa Verde. Bij het eerste Visitor Center halen we kaartjes voor de Balcony House Tour om 4 uur. We hebben nog tijd dus we gaan eerst naar het museum en Spruce Tree House. Hier mag je zonder ranger heen. We vinden het erg indrukwekkend.

Om 4 uur de Balcony House tour met uitleg van een ranger. Hier beklimmen we ook een aantal ladders en kruipen door een smalle tunnel. De pueblo mensen woonden in kleine ruimtes van steen, meerdere verdiepingen hoog. De woningen zijn gebouwd in grotten (rond het jaar 1200) en worden cliff dwellings genoemd.

Van tevoren had ik geen hoge verwachtingen van dit park, maar het is erg indrukwekkend om in een cliff dwelling te staan. Na de tour rijden we naar Far View Lodge om in te checken.

We eten snel wat op het balkon van onze kamer (prachtig uitzicht). Daarna rijden we naar Cliff Palace. Via internet heb ik de twilight tour gereserveerd. Een paar weken later kreeg ik echter zonder enige uitleg het geld van de tour weer teruggestord. De reservering stond echter nog steeds op de website.

Op goed geluk rijden we dus naar Cliff Palace. Daar blijkt dat de tour is gereserveerd door mensen van Crow Canyon Archaeological Center. We laten de ranger onze reservering zien en hij overlegt even met de leidster van de groep en dan mogen we mee met de tour.

De ranger speelt de rol van de zweedse Gustaf Nordenskjold die aan het eind van de negentiende eeuw Mesa Verde bezocht (het was toen net ontdekt door een paar cowboys). Deze Gustaf heeft als eerste Mesa Verde onderzocht en beschreven.

De ranger vertelt het verhaal heel leuk, maar na een tijdje duurt het wat lang en vind ik het eigenlijk leuker om echt goed rond te kijken en te genieten van deze prachtige goed bewaard gebleven cliff dwelling. Wat een mooie plek. Het heeft iets magisch, bijna spiritueel zo tussen de rotsen. Er vliegen ook heel veel vleermuizen die flink piepen. Ze vliegen in en uit hele dunne spleten tussen de rotsen. Ook chipmunks en ground squirrels rennen rond tussen de ruines.

Na de tour rijden we bijna in het donker weer terug naar Far View Lodge. We nemen nog een drankje in de lounche, waar life muziek is.

Foto's