• header2010 amish

Dag 04 / East Stroudsburg - Mannheim

Reading VF Outlet Center
7 am wakker. Chris ook. We kleden ons aan en Lucas volgt. Daarna ook de anderen. We hebben goed geslapen. Queen size bedden bevallen veel beter dan de kleinere double of fullsize bedden. Vandaag naar de Amish. We pakken eerst wat ontbijtspullen in het motel en ontbijten buiten bij een picknicktafel. Nog voor negenen zijn we weer ‘on the road’. We rijden eerst naar het VF (Vanity Fair) Outlet Center in Reading. De allereerste outlet van de USA die in 1970 geopend werd op het terrein van de voormalige Berkshire Knitting Mills. Er is niet veel activiteit, weinig mensen en geen hippe winkels. We blijven kort, anders hebben we geen tijd voor de Amish (Pennsylvania Dutch). Vincent koopt twee shirtjes en ik een sportjasje. Dan gaan we weer verder.


Amish
Bij de kruising PA10 en PA23 gaan we naar PA23 West en stoppen bij de Little Red Schoolhouse, dat nu het Amish Mennonite Information Center is. Een oude meneer helpt ons heel vriendelijk en wijst ons mooie plekjes aan op de kaart. We kopen er een klein kookboekje met Amish recepten en wat ansichtkaarten. Daarna volgen we wat binnenweggetjes en vanwege een detour ook enkele nog lokalere weggetjes. Al snel zien we mooie, grote boerderijen met Amish wasgoed (veel zwart) aan de waslijnen en Amish buggies en volwassenen en kinderen in Amish kledij. Op het land zien we ploegen en paarden en mannen met strooien hoeden. Uiteindelijk komen we aan in het plaatsje Intercourse, waar we lunchen bij Stoltzfus Meats. Daarna lopen we naar Kitchen Kettle Village (42 shops). In de winkel The Canning Kitchen verkopen ze homemade jelly, jam, relish, butter, shoo-fly pie etc. en je kan er alles proeven! Voor Koosje kopen we hier alvast zes potjes jam. Hierna rijden we binnendoor langs enkele covered bridges naar Landis Farm, waar we in het sfeervolle Guest House overnachten.


Car show in Lititz
We maken kennis met de vrouw des huizes, laden de spullen uit en bekijken ons huisje op de farm. Daarna gaan we weer op pad. Naar Lititz, een mooi plaatsje waar ook een pretzel fabriek schijnt te zijn. Rond 5 pm zijn we in Lititz, waar we in een file belanden. We weten niet wat er aan de hand is, maar slaan af en proberen via kleine weggetjes het centrum te bereiken. Vlak bij het centrum kunnen we de auto kwijt bij een kerk. Het is maar een klein stukje lopen naar de Main Street. Daar zien we gelijk de oorzaak van de file. De hele Main Street is afgesloten vanwege een Classic Car show. Aan weerszijden van de Main Street staan de meest fantastische blinkend gepoetste oldtimers geparkeerd ter bezichtiging voor het publiek. De trotse eigenaren erbij.
Er zitten echte Elvis Presley wagens tussen. Er is een gezellige sfeer met muziek en veel eigenaren, die druk met elkaar kennis uitwisselen. Zijn ze niet aan het praten, dan zijn ze hun auto wel aan het oppoetsen. Bij sommige auto’s zie je foto’s van de auto toen deze nog niet was opgeknapt. Soms echte oude roestbakken die er nu gloednieuw uitzien: pimp your car! Na de show rijden we terug naar de boerderij en kopen bij de Giant Foodstore spullen om pancakes te bakken. We maken pancakes met spek, appel, kaas en m&m’s . De laatste soort is speciaal voor Lucas... We eten ze buiten op samen met heerlijke aardbeien, die in Amerika veel lekkerder zijn dan bij ons. Er zijn vuurvliegjes in het maisveld. Vincent probeert ze te fotograferen en is een tijdje aan het spelen met sluitertijden. Het lukt een beetje, maar veel meer dan een paar gele streepjes in het maisveld is er niet te zien. Dan maar een foto van hemzelf.

Foto's