• header2010 amish

Dag 09 / Damascus - Gatlinburg

Jonesborough
Ik ben het eerst op en maak pancakes voor het ontbijt. Marianne heeft pijn als ze eet. Op de plaats tussen haar kaak en haar hals is het aan een kant wat dikker. Verstandskiezen? Het lijkt mee te vallen, dus we schenken er niet zoveel aandacht aan. Na het ontbijt pakken we in, ruimen het huisje op en vertrekken om 9.15 am uit Damascus. We rijden op kleine weggetjes via Shady Valley naar Jonesborough. Een gevarieerde, leuke route dwars door natuur en kleine plaatsjes.

We vragen ons af welk bedrijf kerktorens verkoopt. Ze zijn er vast rijk mee geworden. Er zijn heel veel kleine kerkjes die allemaal een wit fake torentje op het dak hebben staan. (even opgezocht: churchfurniturestore.com verkoopt zulke torentjes. Voor duizend dollar kun je al een kleine kopen). Rond Johnson City is het druk en rijden we op zo’n typische lelijke amerikaanse weg met veel shopping areas, fastfood ketens en billboards.

Jonesborough is een heel mooi plaatsje. Het is het oudste ‘stadje’ van Tennessee. We lopen eerst even binnen bij het Visitor Center en het kleine museum. We verbazen ons altijd weer dat ze op veel plaatsen de airco zo hard aanzetten. Het is hier echt té koud! We kopen voor een dollar een foldertje met de omschrijving van de historische gebouwen en lopen door naar de Main Street langs alle historische plekjes. Het is er rustig en het is niet heel groot. Binnen een uur hebben we een goede indruk en gaan we in een cafeetje wat drinken. Dan rijden we weer verder door Tennessee via de US 321. Een groen glooiend landschap. 

Gatlinburg
In Newport lunchen we in een onbekende fastfood tent. “All American food” staat er op het bord en daar hebben we best zin in. Het smaakt ook prima en met ons zessen zijn we maar 27 dollar kwijt. Daarna zijn we vrij snel bij ‘Carrs Northside Cottages’ in Gatlinburg. We slapen in de grootste cottage die ze hebben, met vier queen bedden verdeeld over drie slaapkamers. Verder een keuken, een grote woonkamer en twee badkamers. Heerlijk veel ruimte. We gaan eerst zwemmen in het zwembad. Daarna naar de Food City. Ik maak spaghetti met veel groente, sla en watermeloen. Even op de gezonde tour.

‘s Avonds lopen we naar het centrum van Gatlinburg. Het is daar een enorme drukte. Gatlinburg is hét toeristische centrum van de Smoky Mountains, het lijkt wel een pretpark. Veel (souvenir)winkels, restaurantjes en attracties zoals een wax museum, een Ripley ‘believe it or not’ museum, een overdekte minigolf, een aquarium en nog veel meer. Heel erg op gezinnen gericht, want bars of casino’s zien we niet. We vermaken ons prima: met mensen kijken, maar ook in winkels met etenswaren en keukenspullen. Levensmiddelen(technologie) en koken scoren altijd goed bij ons. Om 10 pm zijn we weer in onze mooie cottage. De jongens kijken nog een film op de mega flat screen TV. Morgen vroeg op om een wandeling te maken naar de Ramsey Cascades. Kan het leven nog beter worden?

Foto's