• header2013 iceline

Dag 02 / Calgary - Stanford

Paar uurtjes goed geslapen, daarna klaarwakker. Om half vijf staan we op. We herschikken de bagage. Sommige zaken kunnen dan in de auto blijven tijdens de rondreis.

Nanton
Om half zes vertrekken we uit Calgary. Er is nog geen ontbijt zo vroeg, dus dat bewaren we voor onderweg naar de USA border. Het is nog behoorlijk druk en er zijn wat roadworks. We stoppen in het plaatsje Nanton bij een kleine Subway voor een beker thee en een kleine ontbijtsnack. Een schattig klein western plaatsje en locals met cowboyhoeden komen binnen voor een beker koffie.

Canada/USA border crossing
Het landschap is vlak, groen, weids en zeer dun bevolkt. Om half tien zijn we in Coutts, waar de Canada/USA border crossing is. Slechts een paar auto's voor ons, dus het gaat vlot. Paspoorten laten zien en dan de auto parkeren en ons binnen melden. Daar de gebruikelijke bureaucratische handelingen. Vragen hoe lang we blijven, waar we naar toe gaan, vingerafdrukken, foto. Alles bij elkaar is het in 20 minuten gepiept en rijden we verder door het vlakke, groene landschap van Montana.

Great Falls
We karren flink door en twee uur later zijn we in Great Falls. Eerst naar de Walmart. In de Walmart zit een Subway (tweede van vandaag) waar we wat lunchen. Vervolgens gaan we de winkel in. De koelbox, die al trouw 5 jaar dienst doet, kan weer gevuld worden. We lopen weer van hot naar her. Het lijkt nooit te wennen de enorme afmeting van deze winkel. In de winkel lopen ook mensen in een soort Amish kledij. In deze omgeving is ook een Amish-achtige leefgemeenschap (Hutterites).

Lewis en Clark Interpretive Information Centre
Dan rijden we verder naar het Lewis en Clark Interpretive Information Centre. Een modern groot gebouw aan de Missouri River. De hele reis van Lewis en Clark is hier uitgebeeld. Veel ook over de indianenstammen die ze onderweg hebben ontmoet. Er is een lezing over de planten die ze onderweg hebben gegeten en een film. We maken ook nog een korte wandeling naar de rivier en de Giant Springs. Erg warm is het inmiddels: 34 graden Celsius. Veel ouderen (vrijwiliigers?) die het centrum runnen. We spreken er een paar. Een man heeft voorouders uit Friesland.

Stanford
Om vier uur rijden we nog een uurtje verder verder naar ons motel in Stanford. Prachtige route door groene heuvels. We slapen in het eenvoudige Sundown Motel. We gaan snel een hapje eten in de Waterhole Saloon. Veel locals aan de bar en een gezellige sfeer. Iedereen uitgelaten, want morgen is het de 4th of July. We lopen nog even in het dorp, maar na een dik glas witte wijn kan ik mijn ogen bijna niet meer openhouden. Terug in het motel nog snel een douche en daarna vallen we allebei als een blok in slaap rond 8.30 pm.

(Gereden: 618 km / Overnachting: Sundown Motel, Stanford)

Foto's