• header2013 iceline

Dag 20 / Jasper - Canmore

Hike Wilcox Pass
We verlaten Jasper rond 8 uur. Rustig op dit tijdstip op de Icefields Parkway. We rijden de weg voor de tweede keer, maar nu naar het zuiden. We hebben nu meer zicht op de rivier naast de weg. Ruim een uur later zijn we bij de trailhead van Wilcox Pass. Deze trail bijkt weer erg mooi. Eerst een klim door het bos, maar al vrij snel verdwijnen de bomen en komen er mooie uitzichten en meadows voor in de plaats. De trail gaat dan nog steeds omhoog. We hebben goed zicht op de Athabasca glacier. In de verte zien we de bussen met toeristen als stipjes de glacier oprijden.

Als we nog verder komen verdwijnt het zicht op de glacier en lopen we in de Wilcox Pass meadows. Mooi hier! We lopen iets verder dan de officiƫle trail en hebben het rijk voor ons alleen. Niemand meer om ons heen. Een subalpine landschap met hier en daar wat boulders, kleine meertjes, stroompjes en sneeuwvelden. En aan weerszijden de prachtige bergtoppen.

Na ca. 4,5 kilometer rusten we op een grote steen en eten wat. Dan lopen we weer terug. Er staat een flinke wind. Toch best koud dan. Maar als we weer in de luwte zijn wordt het snel weer warm met het zonnetje.

Bow Valley Parkway
Rond 1 uur zijn we weer bij de trailhead. We rijden weer verder naar het zuiden. Onderweg stoppen we nog een keertje bij een picknickplaats. Voorbij Lake Louise slaan we af en rijden verder via de Bow Valley Parkway. Een mooie, maar bochtige weg. We willen Johnston Canyon bezoeken, maar er staan daar zo verschrikkelijk veel auto's langs de weg dat we spontaan geen zin meer hebben en besluiten de canyon te laten voor wat het is.

Even later is er een file op de weg. Een zwarte beer die heerlijk rode bessen zit te eten. Hij is dicht bij de weg en sommigen staan op nog geen tien meter van hem vandaan. Ik maak snel een fotootje en spring dan de auto weer in. Liever geen geirriteerde beer achter me aan. Het valt op dat de zwarte beren die we hebben gezien totaal niet geinteresseerd zijn in mensen, maar ook niet bang. Een hert zou allang zijn weggevlucht.

Canmore
Om 4 uur checken we in bij het Bow Valley Motel in Canmore. Een prettige motelkamer op de begane grond voor de laatste twee nachten van onze vakantie. We lopen even het centrum door (leuk plaatsje) en eten erg lekker bij O Bistro. Daarna rijden we naar de plek waar de flood van een paar weken geleden vele huizen heeft beschadigd. Nog steeds ziet het er triest uit. De oever van de rivier is zover weggeslagen dat onder sommige huizen gedeeltelijk de grond is verdwenen. De wijken zijn afgesloten voor verkeer. Alleen local residents mogen er komen.

Voor morgen had ik de Sunshine Meadows Alpine Shuttle gereserveerd naar Sunshine Meadows. Een prachtig wandelgebied bij Banff. Helaas is dit gegecancelled "due to extensive damage caused to the access road by the heavy rains and flooding". Wel jammer. Maar nu gaan we proberen of de Smith-Dorrien Trail goed te rijden is. Deze gravel road gaat van Canmore naar Peter Lougheed Provincial Park, waar we misschien een mooie trail kunnen lopen.

(Gereden: 288 km / Overnachting: Bow Valley Motel, Canmore)

Foto's