Dag 21 / Canmore

Spray Trail/Smith Dorrien Trail
Het Bow Valley Motel heeft geen ontbijt, dus we lopen vanmorgen naar Cafe Good Earth iets verderop in de straat. Ze hebben daar lekker eten en ook lekkere thee. Vandaag willen we de volgende scenic loop rijden: Canmore - Spray Trail/Smith Dorrien Trail en dan via Hwy 40 terug naar Canmore. 

De Spray Trail/Smith Dorrien Trail is een gravel road die begint bij het Nordic Centre in Canmore. De weg blijkt gelukkig in goede staat en de uitzichten langs deze weg zijn prachtig. Enig nadeel zijn de enorme stofwolken als er een tegenligger passeert, maar het is nog vroeg en dus erg rustig.

Peter Lougheed Provincial Park
De weg voert door het verrassend mooie Peter Lougheed Provincial Park. Als we in dit park zijn stoppen we bij de grote parkeerplaats van de trail naar Chester Lake. We parkeren de auto aan de rand (de parkeerplaats wordt voorzien van een nieuwe gravellaag) en lopen naar de trailhead.

Hike Chester Lake
De trail begint naast een riviertje. Hier zien we de enorme schade van de floods. Overal stenen en omgevallen en ontwortelde bomen. De eerste driehonderd meter van de trail zijn compleet weggevaagd. Dit is ook aangekondigd op een bordje. Helaas is er nog geen alternatieve trail, dus we klauteren over de stenen en de omgevallen bomen in de richting, waarvan we denken dat het de goede is.

We zien wat lintjes in de bomen, dus we volgen deze in de veronderstelling dat dit ons de weg wijst. We komen inderdaad uit op een mooi breed pad. We lopen zo'n 2,5 kilometer en komen dan bij een splitsing waar een kaart hangt. Op de kaart ook een dikke stip "You are here". Oeps! We zijn compleet de verkeerde kant op gelopen! Er zit niets anders op dan terug te lopen. Dus na 5 kilometers door het bos zijn we weer bij het begin.

Dan nog maar een poging. Ik heb een foto gemaakt van de kaart met trails en zie nu dat we aan de andere kant van de rivier uit moeten komen. Weer klauteren we over de stenen en omgevallen bomen. Chris maakt nog een lelijke smak, maar gelukkig heeft hij niets. We steken de rivier over en dan nog meer gezoek en dan eindelijk het goede pad.

Het is inmiddels al een uur of elf en het is behoorlijk warm nu. We lopen omhoog over een breed pad. We komen ook wat meisjes tegen die melden dat ze in de meadows een grizzlybeer met cub hebben gezien. Na anderhalf kilometer wordt het pad minder steil en komen we bij de eerste meadows. Het is hier erg mooi. We lopen nog zo'n twee kilometer en dan komen we bij de grote meadows. Wat een plaatje. Super groen met veel stroompjes water en prachtige bergtoppen als decor. We lopen langs de meadows en komen nog een hiker tegen. We vragen of hij beren heeft gezien, maar hij is er al een tijd en heeft niets gezien.

We lopen verder naar Chester Lake. Vlak bij het meer zien we (beren?)poep op de trail en naast de trail een heel omgewoeld stuk gras. We denken dat een beer dit gedaan zou kunnen hebben maar weten dit niet zeker. We zien echter geen beren, dus we gaan rustig picknicken bij het water. Wat is het hier mooi zeg. Je wordt hier toch wel nieuwsgierig naar de andere trails in dit park.

Grizzlyberen
Na een tijdje keren we weer terug. Weer langs de mooie meadows. Chris loopt een eindje voorop, ik ben nog wat foto's aan het maken. Opeens zie ik in het groene gras twee bruinkleurige rondingen. Ik roep Chris. Wow, een grizzlybeer met kleintje. Ze zijn zo'n 50 meter weg, maar kijken ons strak aan. Zij hadden ons allang gezien. We zijn helemaal alleen en ik vind het toch wel een beetje eng. Ze kijken echt naar ons. We lopen rustig verder en praten wat luider en dan komen ze eindelijk in beweging. Ze lopen langzaam verder weg richting het meer. Moeder voorop en kleintje erachter aan. Ineens gaat moeder beer veel harder lopen. De kleine er ook heel hard achteraan. Een mooi gezicht. Alsof ze een beetje aan het dollen zijn.

Zo, dat was best spannend. We waarschuwen nog wat andere hikers die ons tegemoet komen. Het valt op dat het allemaal mensen zijn die dit gebied goed kennen. Blijkbaar komen hier veel locals en veel minder toeristen.

Peter Lougheed Visitor Information Centre
Als we weer bij de auto zijn is het half drie. We hebben 14 kilometer gelopen (waarvan 5 kilometer verkeerd). We rijden verder op de gravel road. In de buurt van highway 40 wordt het weer asfalt. We bezoeken het Peter Lougheed Visitor Information Centre. Mooi en groot voor een relatief klein park. We melden dat we twee grizzlyberen hebben gezien. Dit wordt door de ranger keurig in het systeem opgenomen. We geven ze ook onze bus bear spray. We mogen het niet mee terugnemen naar Nederland. Het Visitor Centre ligt eigenlijk aan een grote meadow, maar sinds de floods van een maand geleden is de meadow volgestroomd met water en een meer geworden.

Via Highway 40 rijden we weer terug naar Canmore. Ook alweer zo'n mooie weg. We zien hier veel Rocky Mountain Goats langs en op de weg.

In Canmore drinken we een kop thee, bekijken wat winkeltjes en eten lekkere pasta in het Luna Blue Restaurant.

(Gereden: 140 km / Overnachting: Bow Valley Motel, Canmore)

Foto's