• header2013 iceline

Dag 03 / Stanford - Red Lodge

4th of July
De 4th of July! Een fantastische dag met een raar einde. We zijn alweer om 6 am op pad. Op weg naar Red Lodge voor de parade en de rodeo. Het is een prachtige weg. De 87 en 191. Groene heuvels, soms lieflijk, soms ruig. Heel veel herten, antilopen en kraanvogels. In de verte hogere bergen al dan niet met besneeuwde toppen. Schitterend.

Eddies Corner
We ontbijten in Eddies Corner in Moore. Wat een geweldige truckstop. Superschoon en zelfs om half 7 's morgens een gezellige sfeer met truckdrivers en locals die binnenlopen. En dat in de middle of nowhere. Na deze stop rijden we weer flink door. Bij Big Timber een stukje Interstate 90 en bij Columbus er weer af.

The Beartooth Front Scenic Drive
We rijden verder via de 78. Wow! Dit is wel een van de mooiere wegen die we hebben gereden in de US. Prachtige groene heuvels met op de achtergrond de hoge besneeuwde Beartooth Mountains. Het is alsof we zo in de Sound of Music zijn terechtgekomen. Wat een verrassing.

Red Lodge
Om 10 am zijn we in Red Lodge. We gaan eerst naar het Visitor Center om de kaartjes van de rodeo af te halen. Ik had ze telefonisch besteld bij een dame met de naam PK met wie ik toen een leuk gesprekje had. De kaartjes liggen keurig klaar en ik vraag aan de vrouw die ons helpt wie PK is. De dame naast haar reageert heel enthousiast. Ze vindt het geweldig dat ik naar haar vraag en kan zich het gesprekje nog goed herinneren.

Parade
We parkeren de auto op een parkeerterrein en lopen door de hoofdstraat. Het is mooi zonnig weer en druk. Om 12 uur is er een parade en overal zijn al stoeltjes langs de route geplaatst. Er zijn veel mensen op de been. Nadat we in een cafeetje wat hebben gedronken zoeken we ook een plekje uit op de stoeprand. We zitten tegenover een pickup truck waar een man met een mikrofoon alle onderdelen van de parade aankondigt.

Dan begint de parade. Een lange bonte stoet. Eerst aandacht voor de omgekomen brandweerlieden in Arizona en het volkslied. Dan wordt het luchtiger. Allerlei groeperingen komen langs op paarden, in oude auto's, op traktoren, op motoren, op ouderwetse fietsen of lopend. Een hele gezellige bonte optocht in een uitstekende sfeer. We genieten volop.

Rodeo
Na de parade rijden we naar de rodeo. We zijn nog vroeg, maar we hebben eten en drinken bij ons en eten wat op de tribune van de rodeo, die nu nog vrij leeg is. We zitten op de overdekte tribune lekker in de schaduw. Op de banken zijn nummers geverfd. Wij hebben nummer 10 en 11. Echter in onze rij is er geen 11, omdat daar een houten steunpilaar is. Ha ha, helemaal vanuit Nederland een kaartje geregeld en dan bestaat de plaats niet eens. We vragen het aan de man die de mensen naar hun plaatsen wijst en hij reageert laconiek: 'squeeze in'.

De tribunes zitten afgeladen vol als de rodeo begint. Een geweldige sfeer. Zeven jongeren met ontbloot bovenlijf staan bovenaan op een van de tribunes. Op hun buiken hebben ze de letters OHSHIT! staan. Iedere keer als er iets mis gaat roepen ze heel hard "Oooooh Shit". Erg grappig en de tekst verschijnt na enige tijd ook op het scorebord.

Flash flooding
Als het spektakel al zo'n anderhalf uur bezig is begint het te betrekken. Het wordt steeds donkerder en dan begint het te onweren en zachtjes te regenen. De presentator roept vrolijk dat het gewoon doorgaat en maakt grappen over de regen. Maar het begint steeds harder te regenen en enorm te waaien. Steeds meer mensen van de niet overdekte tribunes gaan weg. In het begin nog rustig, maar dan breekt de hel los. Enorme harde regen en wind en zelfs hagel. 

Ook op onze overdekte tribune houden we het niet droog. De regen waait er in. Het is echt koud nu en het stroomt van de regen. Het hele rodeo terrein is een grote waterpoel geworden. Ik sop in de stromende regen door het water naar de auto om mijn jas te halen en die van Chris. De rodeo gaat op dit moment nog hardnekkig door terwijl het merendeel van de mensen is gevlucht naar hun auto. En het gaat steeds harder regenen. Ook wij gaan nu naar onze auto. We zijn drijfnat en soppen met onze schoenen door de stromen met water.

Een enorme stoet auto's probeert het terrein te verlaten. Wij zijn inmiddels ook in de auto. Net op tijd, want de keiharde regen gaat inmiddels gepaard met enorme hagelstenen. Wow wat gaat het tekeer. We rijden naar ons motel in Red Lodge. De hoofdstraat is een stroom van water geworden. We kunnen er nog maar net doorheen rijden.

Hotel onder water
In het Yodeler Motel hebben we een basement room. En dat is natuurlijk balen. Want juist die kamers staan blank na de enorme regen. De eigenaar zegt dat we maar naar Cooke City moeten rijden (in Red Lodge is alles volgeboekt). Ik zeg tegen de man (die aardig in paniek is) dat dat geen goed idee is. Ten eerste zullen op de 4th of July alle motels daar vol zijn en ten tweede heb ik geen zin om in dit weer en aan het einde van de dag de pas over te gaan. De man begrijpt dat en denkt even na. Hij zegt dat wij een kamer hebben waar het misschien nog meevalt. Na een inspectie van de kamer zegt hij dat het eventueel wel kan. Hij heeft een vacuumcleaner om water weg te zuigen. Hij raadt ons aan om eerst wat te eten, dan kan hij de kamer ondertussen zoveel mogelijk van het water ontdoen.

Zo gezegd zo gedaan. We eten gezellig in Red Lodge en nemen zelfs nog een toetje. Dan gaan we weer terug naar het motel. Helaas. Terwijl we zaten te eten is er weer een enorme hoosbui geweest. De kamers staan opnieuw blank. We kunnen er niet slapen. We moeten het maar in Cody proberen. We besluiten niet naar Cody te gaan maar terug naar Columbus. We hadden daar een aantal motels gezien. Nog net voor het donker rijden we weer via de prachtige route (mooie regenboog dit keer) naar Columbus, waar in de Super 8 nog plaats voor ons is.

(Gereden: 394 km / Overnachting: Super 8, Columbus) 

Foto's