Dag 08 / Alpbach

Het regent niet meer. Een voorzichtig zonnetje is af en toe te zien. Het is nog wel lekker koel, dus ideaal weer voor de wandeling naar de Zireiner See. De wandeling begint bij de parkeerplaats van de Wimm boerderij, vlakbij Aschau. Het zou ruim een half uur rijden zijn vanuit Alpbach, maar we doen er een uur over, omdat we een paar keer verkeerd rijden. Het startpunt van de hike is moeilijk te vinden.

Iets over negenen zijn we aan de wandel. Eerst over een gravelweg door bos en later door open velden met boerderijen omhoog. We hebben twee keer de keuze tussen twee routes. We houden steeds rechts aan. We klimmen en klimmen en klimmen. Mooie uitzichten, steile paadjes. De bomen worden steeds kleiner. Veel open terrein met rotsblokken her en der verspreid. Mooi! Onderweg een stop bij Anderl’s Hūtte voor een kop thee en een stuk gebak. We vinden de taart hier erg lekker. Minder zoet dan in Nederland.

Om half een zien we eindelijk Zireiner See onder ons liggen. Het is mooi gelegen met indrukwekkende bergen erachter. Er hangen nog wel wat lage wolken. We zoeken een plekje om te pauzeren met uitzicht op het meer.

We lopen niet dezelfde weg terug, maar maken een flinke omweg langs Berghaus Sonnwendjoch. We hadden een gezellige berghut verwacht, maar het blijkt een soort fitness center hoog in de bergen te zijn. Een groot lelijk gebouw. Binnen zit een groep sportief uitziende jonge mensen te eten. Misschien een trainingskamp? We kunnen thee krijgen en als we vragen of we ook wat kunnen eten noemt de vrouw een hele rits gerechten op waaruit we kunnen kiezen. De meesten zeggen ons helemaal niets, dus we gaan voor de gerechten waar we ons wat bij kunnen voorstellen: Bauernomelett en Wurst.

Na deze late lunch is het zoeken hoe we verder moeten lopen. Uiteindelijk blijkt dat het pad over het terras van dit Berghaus loopt. Een bordje was hier handig geweest. We vinden de bewegwijzering sowieso niet altijd even duidelijk in Oostenrijk.

Na het Berghaus is het nog bijna drie lopen naar de auto. Prachtige uitzichten. Het laatste deel gaat weer over hetzelfde weggetje als de heenweg. We drinken nog wat bij de Anderl’s Hūtte, waar we vanmorgen ook al waren. Iets voor zes zijn we weer terug bij de auto. We hebben dan 22 km gewandeld met 900 meter hoogteverschil. Vooral het laatste maakt deze wandeling echt zwaar.

We rijden weer terug naar Alpbach en frissen ons wat op voor het avondeten: een lekker forelletje in Hotel Zur Post.

Overnachting: Alpbach, Apartment Acker

Foto's