• header5

Dag 14 / Matrei in Osttirol - Heiligenblut

Om half negen verlaten we ons prettige appartement in Matrei in Osttirol. Onze volgende bestemming is het plaatsje Heiligenblut aan de voet van de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. Het is ruim een uur rijden, dus we hebben nog tijd om een wandeling te doen onderweg.

Maar we hebben geen geluk deze keer. De wandeling die we willen doen is de loop Zedlacher Paradies. Deze wandeling begint hoog in de bergen boven het plaatsje Zedlach. Als we na veel haarspeldbochtjes bij de trailhead aankomen staat er een aankondiging dat het lopen van deze trail verboden is, vanwege gevaarlijke situaties veroorzaakt door vorstschade. Helaas. Het was wel wat handiger geweest als ze dit onder aan de berg al op de wegwijsborden hadden aangekondigd.

Dan rijden we nog een stukje verder naar het gezellig uitziende plaatsje Virgen. Ook hier begint een mooie trail in de bergen. Maar deze blijkt alleen te bereiken via een hobbelige dirtroad. Dat doen we liever niet. We parkeren daarom de auto onderaan de berg en lopen op goed geluk een andere trail naar een hut. Op de bordjes staat dat het 1 uur lopen is. Er staat echter niet bij dat de trail ontzettend steil is. We stijgen in korte tijd 300 meter. Bij de hut drinken we een kop thee met perenstrudel. Terug lopen we via een ander weggetje: langer, maar minder steil.

Daarna rijden we naar Heiligenblut. Het is druk op de weg, vooral in en rondom Lienz. In Heiligenblut lopen we even rond in het kleine centrum. We lunchen wat in een cafeetje, bekijken alle winkeltjes, bezoeken het toeristencentrum en bewonderen het mooie kerkje. Daarna gaan we naar Pension Bergkristall, waar we een kamer hebben gereserveerd voor twee nachten. De kamer blijkt een klein appartementje met kitchenette. Helemaal goed. De eigenaar regelt voor ons een taxi die ons morgenochtend naar de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe brengt. We willen dan de eerste etappe van de Alpe-Adria-Trail lopen, maar daarover morgen meer.

’s Avonds eten we matig in restaurant Kirchenwirt. Daarna lopen we nog een groter rondje in Heiligenblut. We gaan even naar binnen bij restaurant Almcasino (naast de camping) en reserveren voor morgenavond een tafeltje.

Overnachting: Heiligenblut, Pension Bergkristall

Foto's