• header5

Dag 11 / Matrei in Osttirol

We zijn vlot vanochtend. Om acht uur zijn we in de auto op weg naar het Matreier Tauernhaus. Dit alpengasthof ligt ten noorden van Matrei in Osttirol, een kwartiertje rijden vanaf ons appartement. Bij het Matreier Tauernhaus is een taxistandplaats waar regelmatig een taxi naar natuurgebied Innergschlöß vertrekt. Met de auto mag je hier niet komen. Er wacht al een ander stel. Vrij snel verschijnt een personenauto die ons voor 5 euro p.p. naar het paar kilometer verder gelegen natuurgebied brengt. Onderweg steekt een marmot (Murmeltier) over.

Om kwart voor negen zijn we in Innergschlöß. Het is gelegen in een prachtig dal. Rondom de besneeuwde toppen van het Hohe Tauern National Park. Hier begint de Gletcherwandeling naar de tong van gletcher Schlatenkees. De wandeling is een loop van 10 km met een hoogteverschil van 750 meter.

Het eerste half uur wandelen we door het dal over een breder pad. Een wilde beek, veel gele bloemetjes en bergwanden vol watervallen. Dan slaan we linksaf en klimmen we steil omhoog. Het is een pittige klim. Op de lastige stukken zijn wel vaak extra stenen neergelegd. Soms lijkt het pad een trap met te hoge, onregelmatige treden. We hebben vaak mooie uitzichten op de besneeuwde toppen. Na anderhalf uur klimmen vlakt de trail af. We lopen door een prachtig groen gebied vol bloeiende alpenrozen en passeren een klein meertje. De trail gaat daarna weer omhoog. Het groen verdwijnt. We lopen over gesteente. De rood-witte markeringen geven aan welke route we moeten nemen over de rotsen. Het is hier prachtig en tegelijkertijd heel onherbergzaam. We komen maar één ander stel tegen.

Na enige tijd dalen we weer een beetje af en komen bij de gletchertong. Ruig hier en koud. Veel geluid van smeltend water wat zich in beekjes verzamelt. We zoeken een mooi plekje om te lunchen. We zijn hier helemaal alleen. We vervolgen de loop en klauteren de berg voorzichtig weer af. Onderweg nog een kudde schapen. Om half drie zijn we weer in Innergschlöß. Daar vertrekt net een tractor met een treintje van wagentjes naar het Matreier Tauernhaus. Voor 7 euro p.p. kunnen we gelijk mee.

We rijden terug naar ons appartement. Na een kop thee doen we boodschappen bij de Spar. Op aanraden van de eigenaar van ons appartement gaan we ‘s avonds eten in Gasthaus Gosserhof in Zedlach. In mijn beste Duits had ik ‘s middags al een reservering gemaakt. We hadden ons er veel van voorgesteld, maar het eten valt tegen. Het vlees is niet mals en de salade drijft letterlijk in de dressing. De lat ligt in de meeste restaurants hier toch niet hoog.

Overnachting: Matrei in Osttirol, Haus Rainer

Foto's