• header5

Dag 12 / Matrei in Osttirol

Vandaag gaan we wandelen in de buurt van Italië. De wandeling begint bij Alpengasthof Oberhaus in Osttirol. Het is gelegen in het Defereggental in de omgeving van het plaatsje St. Jakob. De laatste kilometers er naar toe gaan over een smalle tolweg. We betalen 8 euro en zijn om 9 uur bij de parkeerplaats van het Alpengasthof op 1770 meter hoogte.

We lopen in het National Park Hohe Tauern langs de wildstromende Schwarzach naar de Jagdhausalmen, de oudste almhutten in Oostenrijk op 2000 meter hoogte. Na ongeveer 6 kilometer zien we de groep stenen huisjes en een kapelletje staan in het prachtige almlandschap, genesteld tussen rotsen en grasweides. De huisjes stammen uit de 13e eeuw en zijn nu natuurmonumenten.

Er gaat een zijpad naar de huisjes, maar wij blijven op het hoofdpad lopen omdat we eerst het verder en hoger gelegen Klammljoch willen bezoeken. Klammljoch is een oude alpenpas tussen Oostenrijk en Italië op 2300 meter hoogte. Iets voorbij de pas kijken we uit op de Klammlsee, een klein mooi meertje. Er zijn hier ook nog twee oude bunkers. We hebben nu ruim 11 km gelopen. We lunchen hier, maar blijven niet lang, want het begint te regenen en het is behoorlijk koud.

We lopen weer terug. Nu weer naar beneden, dus minder inspannend. Deze keer nemen we wel het zijpad naar de Jagdhausalmen. In een van de oude huisjes is een cafeetje. Op het kleine terras met lange houten tafels bestellen we warme Zwiebelsuppe mit Käsebrot. Lekker op deze frisse dag. Daarna lopen we nog even tussen de huisjes en bekijken het mooie sobere kapelletje. Een bijzondere plek in een fantastisch mooi landschap.

We lopen weer terug naar het hoofdpad en genieten ook de laatste kilometers nog van het fraaie berglandschap met koeien, geiten en zelfs af en toe een marmot.

Om kwart over vier zijn we weer bij de auto. We hebben dan 22,5 km gelopen met een hoogteverschil van ca. 500 meter. We zijn maar weinig andere mensen tegengekomen. Echt een prachtige wandeling over een goed pad.

Op de terugweg doen we nog wat boodschappen bij de Spar in St. Jakob. We gaan niet uit eten, maar koken dit keer zelf in ons appartement.

Overnachting: Matrei in Osttirol, Haus Rainer

Foto's