Dag 15 / Heiligenblut

We starten de dag met een overdadig ontbijtbuffet in ons verbijf, Echt een aanrader, dit pension Bergkristall. Om kwart voor negen lopen we naar de vlakbij gelegen bushalte. Hier komt de taxi, die de eigenaar van ons pension gisteren voor ons heeft geregeld. Er staan al een paar andere groepjes te wachten. Om negen uur rijden er twee taxibusjes voor. Wij mogen met een ander groepje (ook Nederlanders) in het eerste busje. Netjes, allemaal een mondkapje op. De chauffeur brengt ons (voor 15 euro p.p.) in ruim een half uurtje naar de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Dit is een panoramisch uitzichtpunt op 2369 meter hoogte. Het is daarmee het op een na hoogste punt van de Großglockner Hochalpenstraße, die over de Großglocknerpas voert. Hier begint ook het langeafstandpad de Alpe-Adria Trail, waarvan we vandaag de eerste etappe gaan lopen.

Als we uitstappen op De Kaiser-Franz-Josefs-Höhe zijn we een beetje verbaasd. Aan de ene kant het prachtige uitzicht over de toppen van de Grossglockner en over een gletcher. Aan de andere kant lelijke bouwwerken, waaronder een grote parkeergarage, een museum en een café. We lopen naar het museum, maar dat is nog niet open. We kleden ons wat warmer aan (het is hier maar zes graden) en starten met de wandeling terug naar Heiligenblut. Een wandeling van 15,5 km, 180 meter omhoog, 1240 meter omlaag.

De wandelimg begint gelijk mooi. We hebben een prachtig uitzocht op de Pasterzengletcher en lopen langs meertjes ontstaan door het smeltwater. De meertjes liggen mooi tussen rotsen en heel veel gele bloemetjes. We dalen flink en komen bij het stuwmeer Margaritze waar we wat fruit eten.

Na het stuwmeer klimmen we eerst weer wat omhoog, maar dalen daarna weer af. We komen onder de boomgrens. Er staan hier veel larixen. We lopen langs een mooi natuurstenen huisje en missen vlak daarna een afslag. Gelukkig zie ik dat al snel op mijn Garmin. We lopen 100 meter terug en slaan het goede pad in, dat vrij steil naar beneden gaat. We passeren watervallen, beekjes, groene weides en een kapelletje. Het is een hele gevarieerde wandeltocht.

Ineens zien we om de hoek een hut waar we wat kunnen drinken. Daar waren we wel aan toe na zo’n 11 km naar beneden lopen. Wel wat minder is, dat er op het terras een bijzonder luidruchtig, dronken gezelschap zit.

Na de stop bij de hut gaat de rest van deze mooie wandeltocht heel vlot. We dalen niet meer al te steil en het pad is goed. We zijn om kwart over vier weer terug in ons appartement.

’s Avonds eten we lekker in restaurant Almcasino, naast de camping. Gelukkig dit keer weer een met zorg bereide maaltijd en vriendelijke bediening.

Overnachting: Heiligenblut, Pension Bergkristall

Foto's