• header2009 yellowstone

Dag 10 / Gardiner - West Yellowstone

Mammoth Hot Springs
De ontbijtruimte is vol bij ons Super 8 Motel, maar ze zetten buiten wat stoeltjes en tafels neer, zodat we daar kunnen ontbijten. Het is heerlijk weer. We pakken daarna onze spullen weer in en rijden via de north entrance Yellowstone in. We rijden bij Mammoth Hot Springs eerst naar de Upper Terrace Drive. Een eenrichting weg langs verschillende bronnen en terrassen van travertin. Als het hete water van de hot springs afkoelt wordt calcium carbonaat afgezet. Dit proces is al duizenden jaren aan de gang en er zijn prachtige terrassen ontstaan. Sommige zijn droog en daardoor grijs of wit van kleur. Andere terrassen zijn nat en micro organismen zorgen voor prachtige kleuren, vooral oranje, roze en beige achtige tinten. Na de Upper Terrace Drive rijden we naar beneden voor de Lower Terraces. We maken een uitgebreide rondwandeling op de boardwalks. De kale afgestorven bomen tussen de terrassen geven een surrealistisch effect.

Sheepeater Cliff
Na het bezoek aan Mammoth Hot Springs rijden we weer terug naar Gardiner. We doen wat boodschappen bij de supermarkt en halen daarna de was op die we gisteren bij de laundry hadden afgegeven. Dan rijden we weer terug naar Yellowstone. Een mooi ritje en we blijven dieren spotten. De volgende stop is de picknickplaats bij de Sheepeater Cliff. Er is een tafel vrij en we rollen onze koelbox er heen. De Sheepeater Cliff is een muur van blokken basalt die 500.000 jaar geleden is ontstaan door de afzetting van lava. De blokken zijn heel regelmatig van grootte, waardoor het een hele mooie klimwand is. Joost en Vincent zijn dan ook in korte tijd boven. Naar beneden is wat moeilijker (ha ha). Wij beginnen ondertussen alvast aan de picknick. Een mooi plekje.

Roaring Mountain
De volgende attractie is Roaring Mountain. Het magma in de aarde is op deze plek heel dichtbij het oppervlak. Waterstofsulfide uit het magma lost op in het (regen)water in de heuvel en dit zure mengsel veroorzaakt steamvents in het aardoppervlak. Als de stoom uit deze smalle openingen ontsnapt maakt het geluid. Omdat er heel veel steamvents zijn kun je dat goed horen. Vandaar de naam Roaring Mountain.

Artists Paint Pots
We rijden voorbij Norris Geyser basin waar we drie dagen geleden al geweest zijn en gaan naar Artists Paint Pots. Weer een heel ander soort gebied. Veel roder met kleine hot springs en hele grappige mudpots. Een leuke wandeling.

Lower Geyser Basin
We rijden voorbij Madison en bezoeken het Lower Geyser Basin. De lucht is dreigend, maar de zon schijnt nog. Dat zorgt voor een prachtig licht op de geysers en bronnen, die sputteren, borrelen en stomen. Er zijn knal oranje gebieden en felblauwe bronnen. Het is fascinerend al dat gepruttel van de aarde. We rijden ook langs de geysers en bronnen aan de Firehole Lake Drive. De Surprise Pool lijkt echt te koken. Het borrelt aan de zijkanten. En we hebben geluk. Bij de conisch gevormde White Dome Geyser zien we wat mensen wachten. We gaan erbij zitten en nog geen vijf minuten later begint de uitbarsting. Een rechte straal omhoog.

Na al dit moois rijden we ook nog de Firehole Canyon Drive langs de Firehole River en de Firehole Falls. Ook alweer zo'n fraaie omgeving. En dan de mooie route langs Madison River naar het plaatsje West Yellowstone, net buiten het park. We slapen in het Alpine Motel en hebben een keukentje. De supermarkt is vlakbij het motel. De jongens koken en we eten aan de bar in onze kitchen unit. 

Overnachting: Alpine Motel, West Yellowstone (Kitchen Unit met 2 queen bedden en een double sofasleeper)

Klik hier voor de videorapportage van deze reis!

Foto's