Dag 14 / Jackson

Vanmorgen heel rustig aan. We ontbijten in het motel en gaan dan lopen en winkelen in Jackson. Daarna zoeken we een deli op om wat te drinken en sandwiches te laten inpakken. Dan gaan we op pad richting Grand Teton voor wat sight seeing. We picknicken bij een verlaten cabin. Mooie omgeving: grasland met veel geelbloeiende bloemetjes en prachtig zicht op de bergen.

Na de picknick rijden we terug naar het motel om ons om te kleden voor de rafttocht die we hebben besproken bij Lewis & Clark River Expeditions. Deze vertrekt om 4 pm en we moeten een half uur van te voren bij hun kantoor zijn. We doen onze zwemspullen aan en wat warms er overheen. We nemen een extra set droge kleren mee.

Raften op Snake river
Ruim op tijd zijn we bij het kantoor van Lewis & Clark River Expeditions. Ik koop ook nog een veiligheidskoordje voor mijn bril. Dan gaan we met de bus naar de plaats waar de tocht start. We rijden zeker een half uur naar het zuiden langs de Snake River voordat we aankomen. Wij hebben met ons zessen een eigen instructeur (Alan) en een eigen boot. We willen wel wat actie en hebben een 'small boat' gereserveerd met na afloop een bbq aan de waterkant. (Small boats... BIG ACTION! with riverside BBQ Dinner). De tocht begint heel rustig en het is leuk om met ons zessen te peddelen door het water. Alan is een aardige instructeur en leert ons hoe je door de 'rapids' heen moet varen.

Gaandeweg wordt het wat ruiger, maar we weten steeds beter hoe het moet en zien geen gevaar. Het is heerlijk zo lekker te raften. Dan roept Alan dat het meest gevaarlijke stuk in aantocht is en goed moeten opletten. We zien ook wat cameramensen staan op de heuvel aan de linkerkant van de Snake River. Op het wildste punt maken ze foto's en video's om ons later te kunnen verkopen. En dan verliezen we de controle. De eerste versnellingen kunnen we nog net behappen, maar ineens is de stroming te sterk.

Omslaan
De boot kantelt en voordat ik me realiseer wat er aan de hand is ben ik helemaal kopje onder en is het doodstil. Ik voel iets tegen mijn hoofd. Ik raak heel even in paniek, maar denk direct daarna 'ik moet kalm blijven'. Dan kom ik weer boven. Het water is wild. Ik zie Marianne vlak bij me. Ze kijkt heel verschrikt. Ik roep dat ze moet blijven zwemmen (ik vergeet helemaal dat we een zwemvest aanhebben). Dan zie ik de boot met alleen Alan en realiseer ik me dat we allemaal in het water zijn terecht gekomen. Alan pakt een peddel en trekt snel een paar van ons eruit, Degene die weer aan boord zijn trekken de anderen er weer in. Gelukkig had Alan ons instructie gegeven hoe je iemand weer aan boord kunt trekken. Je duwt degene in het water helemaal naar beneden, het water in. Door de opwaartse kracht van het zwemvest kun je de drenkeling dan makkelijker aan boord trekken.

We moeten nog een klein stukje varen, dus kletsnat (koud) pakken we de peddels weer en varen tot het eindpunt (gelukkig niet ver meer), ondertussen natuurlijk helemaal opgewonden over wat er is gebeurd. Chris is behoorlijk geschrokken, hij is niet echt een goede zwemmer. De jongens waren niet bang geweest. Ik had een heel tweeslachtig gevoel. Aan de ene kant vond ik het hilarisch en was ik blij dat het goed was afgelopen, maar aan de andere kant had ik even de paniek gevoeld bij mezelf en gezien bij Marianne. Bovendien was ik mijn bril kwijt geraakt in het water, ondanks het veiligheidskoordje.

Bij het punt waar we afmeren zien we de bus. We pakken onze tassen en kunnen ons verkleden in een verkleedruimte. Gelukkig hadden we allemaal droge kleren meegenomen. Dan worden we snel weer warmer. De boten achter ons hadden ons zien omslaan, dus tijdens de BBQ die volgde waren we hét onderwerp van gesprek. De BBQ smaakte overigens goed, al zag ik er niet zoveel van door het gemis van mijn bril.

Dan gaan we met de bus weer terug. Alan geeft ons het adres van de fotograaf in Jackson die foto's heeft gemaakt vanaf de heuvel bij de Snake River. Die moeten we morgen toch even bekijken.

's Avonds rijden we nog langs de Albertsons. Daar koop ik een bril op sterkte. Dan kan ik tenminste weer wat zien.  

Overnachting: Ranch Inn, Jackson (2 standard rooms met elk 2 queen bedden)

Klik hier voor de videorapportage van deze reis!

Foto's