• 2018 header7

Dag 15 / Many Glacier - St. Mary

Vandaag verlaten we Many Glacier. We rijden naar de Going-to-the-Sun Road. Deze weg voert dwars door Glacier National Park. Vandaag rijden we een klein stukje van deze weg tot aan Siyeh Bend (op ca. 1800 meter hoogte). Hier parkeren we de auto en starten we de hike naar Siyeh Pass en de Sexton Glacier. De wandeling eindigt op een lager punt aan de Going-to-the-Sun Road, nl. bij Sunrift Gorge (op ca. 1500 meter hoogte). Daar kunnen we met de gratis shuttlebus terug naar onze auto.

Hike Siyeh Bend naar Sunrift Gorge

Het is nog erg koud als we beginnen met wandelen. Voor het eerst deze vakantie houden we onze truien aan. Het omhoog lopen gaat heel geleidelijk. Eerst door een bos en daarna door mooie open gebieden. We komen langzaam boven de boomgrens. Erg mooi is het hier. We passeren ook een meer. Er zijn hier meerdere hikers met wie we een praatje maken. Sommigen gaan alleen tot dit mooie gebied (Preston Park) en anderen gaan net als wij de pas over. De snellere hikers (iedereen dus) laten we voorgaan op de trail.

De trail stijgt nog verder (we stijgen uiteindelijk 700 meter). Er is geen beschutting meer en het waait ongelooflijk hard. We lopen heel geconcentreerd over de losse steentjes naar boven. Een hele leuke en spannende klim. De uitzichten zijn magnifiek in alle richtingen. Wat een prachtige hike. We vervelen ons geen moment. Steeds weer andere views.

Als we weer dalen krijgen we zicht op de Sexton Glacier. Veel smeltwater aan de onderzijde. Er komen prachtige watervallen uit voort. We lopen met lange switchbacks naar beneden. Steeds mooie uitzichten. En het is leuk om te zien hoe de plantjes en bloemetjes veranderen op verschillende hoogtes. We genieten enorm en hebben alle tijd, dus veel rustmomentjes en tijd voor een praatje als we zo nu en dan iemand tegenkomen.

Het laatste deel van de wandeling gaat door een verbrand bos. Een beetje spooky, al die kale bomen. Gek genoeg hebben de rare vormen van de stammen en takken ook een bepaalde schoonheid. En... het bos piept. Als de harde wind door de kale bomen en takken blaast horen we een fluittoon.

Om kwart voor vier zijn we bij de busstop bij Sunrift Gorge. We hebben ruim 17 km gewandeld. We praten wat met een andere wandelaarster en dan komt de bus er al aan. Hij zit helemaal vol. Gelukkig neemt de chauffeuse ons toch mee. We mogen in het gangpad staan. Een paar haltes later zijn we weer bij de auto.

We rijden naar de vlakbij gelegen Rising Sun Motor Inn waar we een nacht verblijven. We frissen ons op, drinken een kop thee in onze cabin en gaan daarna eten in het restaurant. Een hele vriendelijke sfeer en vrolijke bediening. We eten er lekker (kabeljauw en lamsburger).

Overnachting: Glacier NP, Rising Sun Motor Inn, Store Motel Cabin

Foto's