Dag 19 / White Bird - Lowman

We verlaten vandaag ons leuke logeeradres in White Bird. Het was een heerlijk comfortabel huisje in een bijzonder en mooi gelegen western plaatsje. We rijden vandaag al een flink stuk richting de Sawtooth Mountains.

Wildfire Riggins

Als we in de buurt komen van Riggins, zo’n 20 mijl ten zuiden van White Bird, ruiken we rook en wordt het zicht steeds slechter door een bosbrand ten zuiden van Riggins. In het plaatsje zien we niemand op straat.

McCall / Payette Lake

We rijden door naar het plaatsje McCall. Een levendig plaatsje met vakantiegangers, aan het mooie Payette Lake. We doen eerst boodschappen bij Albertsons, daarna parkeren we de auto in het centrum en lopen een rondje door de straten en aan de waterkant. We nuttigen een kop thee met een muffin in een leuk cafeetje.

Hike Boulder Lake

Omdat we in de omgeving van Riggins niet konden wandelen vanwege de rook willen we een korte wandeling doen in de omgeving van McCall. We rijden naar de trailhead van Boulder Lake, 5 mijl over een gravelroad. We hebben deze vakantie al heel veel gravel- en dirtroads gereden, dus geen probleem. Alleen het allerlaatste stukje is wel echt slecht. De trail begint bij het Boulder reservoir. Boulder Lake ligt 3 km verder en zo’n 250 meter hoger. Het pad gaat door het bos en daarna over grote keien. We lopen langs het meer nog een stuk verder tot we een mooie plek vinden om te lunchen. Daarna lopen we weer terug. We lopen in totaal 7,5 km met toch best wat hoogteverschil.

Historic Roseberry

Het is inmiddels al kwart voor drie en we moeten nog een flink eindje rijden, dus we plannen geen stops meer. We rijden vanaf Boulder Lake een stukje binnendoor. Ineens zie ik langs de weg een prachtige oude General Store. Toch even stoppen hier. Hij is zo mooi. We blijken in het historische Roseberry te zijn. Er staan meerdere mooie oude gebouwen en een bord met informatie. In het begin van de twintigste eeuw was dit een heel levendig plaatsje. Maar de spoorlijn werd niet aangelegd bij dit plaatsje, maar twee mijl ten westen daarvan. Het resulteerde in het nieuwe plaatsje Donnelly. Roseberry werd een semi-ghosttown.

We rijden door leuke landschappen. Na McCall veel ranches met koeien. In de verte lage bergen. Na Cascade (en Cascade Lake) rijden we langs de prachtige kronkelende, snelstromende Payette River. Daarachter heuvels vol met groene, gezonde naaldboombossen. Heel fraai!

Als we afslaan richting Lowman wordt het landschap anders. Eerst het lieflijke Garden Valley. Daarna steilere bergen en meer rotsen. Veel hellingen met zwartgeblakerde bomen door branden in het verleden.

Haven Hot Springs

We komen rond half zes aan bij ons logeeradres in Lowman. Een groot terrein met een winkel/cafeetje, een blok met vier motelkamers, een gigantisch groot zwembad met water uit een hotspring en een paar caravans/tenten.

Naast het blok met de motelkamers ligt een grasveld met een oude picnic tafel. We vragen de eigenaar of we hier mogen barbequen. Hij vindt het prima. Even later hebben we een lekkere maaltijd gemaakt met garnalen, steak, salade en deze keer ook heel lekker bruin brood van Albertsons.

Kirkham Hot Springs

Na de maaltijd rijden we even naar de Kirkham Hot Spings vlakbij. We zien veel jongelui van de rotsen springen in het ijskoude water. Ze laten zich vervolgens met de stroom meevoeren naar het warme bronwater iets verderop.

We rijden weer terug en gaan ‘zwemmen’ in het zwembad bij ons motel. Het water is superwarm door de hotspring. Net een warm bad, bijna onaangenaam. Er is ook een stel uit Texas van onze leeftijd in het zwembad. Ze zijn retired en hebben een eigen cabin in de buurt. Ze verblijven hier de hele zomer om de hitte van Texas te ontvluchten. We praten een hele tijd met ze. Leuk, die spontane ontmoetingen met mensen die zo’n ander bestaan hebben.

Overnachting: Lowman, Haven Hot Springs

Foto's