• header brush creek

Dag 04 / Crested Butte

Gothic Road

Na een heerlijk ontbijt in Cristiana Guesthaus rijden we via Gothic Road naar het begin van onze hike van vandaag. De route is al een feest op zich. We komen eerst door Mount Creste Butte, een ski oord op 7 km van Crested Butte. Daarna is de weg onverhard en voert door een prachtige omgeving. Heel veel bloemen en mooie uitzichten op een groene vallei met daarachter de bergen. Onderweg passeren we nog het gehucht Gothic waar The Rocky Mountain Biological Laboratory is gevestigd. Waarschijnlijk het enige plaatsje in de wereld waar je een waarschuwingsbord tegenkomt voor 'Scientists and Students on Road'.

We rijden nog een paar mijl verder. De weg wordt slechter en een 4WD wordt aangeraden, lezen we op een bordje. We komen rond negen uur heelhuids aan bij het parkeerterreintje in de buurt van de trailhead naar Rustler Gulch. De bergschoenen gaan weer aan. We hebben deze hike voor een deel ook in 2014 gedaan en deze was zo mooi dat we hem dit jaar helemaal willen doen.

Hike Rustler Gulch

Voordat we echter bij de trailhead zijn moeten we eerst een rivier kruisen. Het water staat kniehoog! De bergschoenen en sokken gaan uit. We knopen de veters aan elkaar, hangen de schoenen om ons nek en gaan op blote voeten naar de overkant (koud), waar we de schoenen weer aantrekken. Vervolgens klimmen we bijna 2 km op een dirt road steil naar boven. De trailhead ligt 100 meter hoger dan de rivier.

De trail is beeldschoon. Aanvankelijk door bos, daarna door weides vol bloemetjes en uiteindelijk langs een brede groene kloof met uitzicht op de mooie bergtoppen. Maar het allermooiste zijn de bloemen. Alles wat aan wildflowers rond Crested Butte te vinden is bloeit langs deze trail. Zonnebloem, ridderspoor, lupine, blue bells, geranium, vlas, kings crown, akelei, paintbrush en nog veel meer.

Het is erg rustig op de trail. We komen maar vier keer anderen tegen. Waarschijnlijk ook omdat er nogal wat snelstromende beekjes overgestoken moeten worden. Heel spannend op die gladde stenen en glibberige boomstammetjes die er soms liggen om het makkelijker te maken. Dit is echt een hike waar wandelstokken een noodzaak is.

Een keer ga ik flink onderuit. Ik struikel over een kei. Eergisteren was me dat ook al overkomen. Weer een pleister erbij en wat schrammen. Chris denkt dat de zware bergschoenen daarmee te maken hebben, Ze hebben zulke dikke zolen dat je verder van de grond staat en dus een inschattingsfout maakt. Zou kunnen, maar als ik hakken aan heb ga ik ook niet struikelend door het leven. Toch doe ik morgen mijn lichte lage wandelschoenen aan. De bergschoenen zijn erg zwaar. Alsof je met lood in de schoenen de berg op klimt. Kan natuurlijk ook met conditie te maken hebben.

We lopen deze keer tot een oude mijn en zijn op dat punt 8 km verder en zo'n 400 meter hoger dan waar we begonnen (3000-3400 meter). Een klein stukje boven de mijn 'eindigt' het pad op een groot stenen plateau. Een prachtig plekje om te genieten van het uitzicht en weer om te keren. Het is dan kwart over een.

De terugweg gaat een stuk sneller. Minder rustpauzes en fotostops. Natuurlijk wel weer de lastige riviertjes die we moeten kruisen.

Guesthaus / Picknick

Om kwart voor vier zijn we weer bij de auto en iets voor half vijf bij het guesthouse. Daar staan de zelfgebakken koekjes al weer klaar. We drinken er een kopje thee bij. We raken in gesprek met een ouder stel uit Boulder, Colorado. Ze zijn in de tachtig en komen graag naar het wildflower festival dat nu gaande is in Crested Butte. Ze zijn nog geweldig levendig en geïnteresseerd in de wereld. De man is in de jaren vijftig uit Beieren naar Amerika geëmigreerd. We hebben het over voetbal, de komende Amerikaanse verkiezingen, de Brexit en Alaska, waar hun dochter woont. Voordat we het weten is het bijna twee uur later.

We gaan douchen en halen vervolgens bij de supermarkt lekkere salades en brood voor een picknick in het park.

Overnachting: Cristiana Guesthaus

Wildlife: 1 hert.

Weer: zonnig, max. 25C, lekker briesje.

Foto's