• header brush creek

Dag 21 / Grand Teton

Hike Paintbrush Canyon / Cascade Canyon Loop

Een mooie hike in Grand Teton. Dat is ons plan voor vandaag. We staan weer vroeg op, ontbijten in de cabin en rijden naar de String Lake Trailhead voor een hike in de Paintbrush Canyon. Ons eerste doel is Holly Lake. Een alpine meertje boven de boomgrens. We starten om half acht. Het eerste deel gaat via de Leigh Lake Trailhead langs String Lake en dan door bos. Na ruim 6 kilometer komen we in veel opener alpine gebied. Mooi hier. Het is een pittige wandeling. We stijgen voortdurend en meer dan eens ook vrij steil. Vlak voor Holly Lake komen we eerst bij een ander mooi meertje. Dan nog een klein stukje omhoog voor Holly Lake. Zwaar zo'n laatste stukje. Je denkt dat je er bent en dan weer omhoog.

Als we na 11 kilometer bij het mooie Holly Lake aankomen hebben we al bijna 800 meter geklommen. We houden een goede rustpauze hier. Er zijn ook nog wat andere groepjes, o.a. twee andere 'flatlanders': een vader en zoon uit Nebraska. We gaan tot nu toe gelijk met ze op. Soms zijn wij sneller, meestal zij. We hebben elkaar onderweg al een paar keer ingehaald en gesproken.

Nu hebben we de keuze. We kunnen of terugkeren of verder omhoog klimmen naar de Paintbrush Divide en dan via de andere kant van de berg afdalen en de loop hike doen via Lake Solitude en de Cascade Canyon. Het laatste is gewaagd. De hike wordt dan 33 km met in totaal 1200 meter hoogteverschil. Een aanlokkelijk en uitdagend plan nu we al zo ver zijn, maar halen we dat voor zonsondergang?

We zien een groepje verder naar boven gaan. Ze gaan voor de loop. De vader en zoon uit Nebraska komen even overleggen met ons. Ook zij gaan verder omhoog tot de divide. Wij voelen ons goed en besluiten er ook voor te gaan. We klimmen verder omhoog. Dat gaat prima. De omgeving is fantastisch. Een prachtig alpine landschap met af en toe een marmot. Het laatste stuk voor de Paintbrush Divide is wel erg spannend. Het pad ligt vol losse stenen, de bergwand is steil en er zijn ook nog enkele sneeuwvelden te kruisen. Zwaar, zwaar. Om kwart over een bereiken we de top! Ook de vader en zoon uit Nebraska zijn er en we maken foto's van elkaar. We hebben het gevoel dat we op de top van de Mount Everest staan. Helemaal blij en wat een fantastische uitzichten! Het gevoel van overwinning in combinatie met de spectaculaire uitzichten is super.

Om half twee lopen we weer verder. Vanaf de divide is het allemaal down hill. Met lange switchbacks (mooie uitzichten) lopen we over een pad vol stenen naar beneden. We dalen 500 meter naar Lake Solitude en zijn erg blij dat we het puntige stenige pad kunnen verruilen voor gras. Het is hier schitterend. Om ons heen de pieken van Grand Teton, het mooie meer en de vele bloemetjes. Een beetje jammer dat er branden zijn in de omgeving van Grand Teton, waardoor het uitzicht een beetje heiig is. We houden hier een rustpauze, maar niet lang want er zijn veel dikke horseflies bij het meer.

Nu volgt het allermooiste deel van de hike. We lopen door de North Fork van de Cascade Canyon over een pad met links en rechts velden vol bloemetjes en beekjes. Een tuinarchitect had het niet mooier kunnen aanleggen. Het is echt een plaatje. En als kers op de taart een prachtig uitzicht op de Tetons. We kunnen niet teveel stilstaan en foto's maken want we moeten nog een heel eind en we willen voor donker bij de auto zijn. Toch af en toe snel een foto in de hoop dat ze kunnen overbrengen wat we ervaren.

Het volgende deel van de hike is de prettig lopende 'lower portion' van de Cascade Canyon Trail naar Jenny Lake. Dit is normaal gesproken een heel druk pad, maar nu (na half vijf) is er vrijwel niemand meer. We hebben de canyon voor onszelf. Het is nog een flink stuk lopen. We stappen flink door. En vooral Chris is nog heel alert. Hij spot een hert en even verder een moose. Althans we zien eerst één moose, maar als we blijven kijken komt er nog een tweede tevoorschijn. Wat een prachtig gezicht.

Nu nog een kilometer of zes voordat we bij de auto zijn. We zijn wel echt moe nu. De laatste kilometers zijn zwaar. Het lijkt alsof er geen einde komt aan Jenny Lake, waar we door de bossen af en toe een glimp van opvangen. En dan eindelijk, om half acht, de auto! We hebben precies 12 uur gedaan over de loop. Deze hike was wel echt op (en over) het randje van ons kunnen. Once in a lifetime! Maar we hebben het gered en wat een ervaring. Het beste wat Grand Teton te bieden heeft!

We rijden terug naar Colter Bay. Halen bij de General Store een beker thee en wat kant en klaar eten voor in de cabin. Daarna een heerlijke douche en slapen!

Overnachting: Colter Bay Village

Wildlife: 1 grouse, 2 herten, 2 moose, marmotten, pika's

Weer: zonnig, weinig wind, max. 28C

Foto's