• header brush creek

Dag 07 / Delta - Moab

Hike Big Dominguez Canyon

Een van de redenen dat we vannacht in Delta hebben geslapen is dat we de Unaweep-Tabeguache Scenic and Historic Byway willen rijden. Delta ligt daarvoor goed op de route. Als ik wat meer over dit gebied lees stuit ik ook op de omschrijving van de Big Dominguez Canyon. Deze canyon is uitgesleten door een zijtak van de Gunnison River, en schijnt prachtige rotsformaties en petroglyphen te hebben.

Om de Big Dominguez Canyon te bereiken rijden we vanuit Delta richting Grand Junction. We slaan linksaf, de onverharde Bridgeport Road in (een prima te rijden gravel road) en rijden nog 3 mijl naar de Bridgeport Trailhead. De parkeerplaats is helemaal leeg, groot en ziet er nieuw uit. Er is zelfs een toilet. We zijn vroeg, om de warmte voor te zijn. Het is kwart over zeven.

We lopen ruim 2 km over een dirt road met een spoorlijn aan de ene kant en de brede, snelstromende Gunnison River aan de andere kant. Op het spoor staat een stilstaande trein. Dan steken we de rivier over via een loopbrug. Vlak daarnaast ligt nog een oude loopbrug, maar die is niet toegankelijk. We lopen nog een stuk parallel aan de rivier, totdat we de ingang van de canyon zien. Het is met een bord aangegeven.

Er loopt een goed begaanbaar pad door de brede canyon. Het gebied is schitterend. Allerlei rode rotsformaties en gigantische rode muren van steen. Er loopt niet veel water meer in de canyon. We zien een klein watervalletje en af en toe wat waterpoeltjes. Het water zorgt wel voor veel groen. We lopen ruim 9 km heen (inclusief het deel langs de spoorlijn). We komen helemaal niemand tegen.

Onderweg zien we verschillende stenen met petroglyphen. Heel bijzonder. Wat een mooie hike. Chris ziet allerlei figuren in de rotsformaties. Mannetjes en vrouwtjes. Hij heeft duidelijk een positievere kijk op het leven dan ik, want voor mij lijken veel stenen op omgevallen grafzerken of in plakken gesneden vreemd gevormde broodjes.

Als het warmer wordt keren we weer om. We zouden het liefst nog door willen lopen, maar we moeten ook het hele eind weer terug. De laatste kilometers langs het spoor zijn pittig, want het is inmiddels bloedheet en in tegenstelling tot eerder op de ochtend schijnt de zon voortdurend. Ik hou een paar keer pauze vlak naast de stilstaande, verlaten trein in de schaduw van de wagons, om even af te koelen. Dit ondanks de waarschuwingsborden dat je het talud niet mag betreden. Maar ik moet gewoon af en toe eventjes uit de felle zon. We kunnen ons goed voorstellen hoe snel je kunt bezwijken bij deze desert temperaturen als je geen water meer zou hebben en geen schaduwplekjes tegenkomt.

Om half twee zijn we weer terug bij de auto. We hebben ruim 18 km (heel rustig aan) gelopen en veel pauzes genomen, op zoek naar petroglyphen. Een hele leuke en mooie tocht. We zijn niemand tegengekomen in deze prachtige canyon.

Unaweep-Tabeguache Scenic and Historic Byway

De rest van de middag rijden we via de scenic route naar Moab. De Unaweep-Tabeguache Scenic and Historic Byway is een schitterende weg. We stoppen in Gateway bij de General Store en eten daar wat. De winkel wordt uitgebaat door het luxe Gateway Canyons Resort, waar je kamers vanaf 500 dollar per nacht kunt reserveren.

Na Gateway wordt de weg echt schitterend. Indrukwekkende rode rotswanden aan weerszijden, met daartussen de Dolores River. De weg doet denken aan de mooie US-128 in de buurt van Moab. Misschien is deze zelfs nog mooier. Echt een verrassing. We stoppen bij enkele viewpoints. Vooral de Hanging Flume Overlook is erg mooi. Prachtig uitzicht op de Dolores River Canyon. Aan de rotswand zijn de restanten zichtbaar van een houten watergoot, in het verleden gebruikt door mijnwerkers. Een deel van het water van de rivier werd door de goot geleid om goud te zuiveren.

Na de scenic byway blijft het mooi. We rijden via Paradox Valley naar Moab, waar we iets over zes aankomen. Snel wat boodschappen bij de City Market, daarna inchecken. We logeren in een suite van Kokopelli Lodgings. We hebben een keukentje en een terras om buiten te zitten en te eten. Moab is bekend terrein. Het is de vierde keer dat we hier zijn.

Overnachting: Kokopelli Suite

Wildlife: 20+ konijnen, 20+ hagedissen

Weer: briesje, max. 38C

Foto's