• header brush creek

Dag 23 / Dubois - Saratoga

Nog maar twee volle dagen in Amerika. De tijd is ongelooflijk snel gegaan. We gaan vandaag naar Saratoga, Wyoming. Het is bijna 400 km rijden en het is een goede uitvalsbasis voor de Snowy Mountain Range waar we morgen nog willen wandelen.

Fish Hatchery

Voordat we het vriendelijke, no nonsense plaatsje Dubois verlaten willen we er eerst nog wat meer van zien. We rijden eerst naar de Fish Hatchery, een paar mijl ten oosten van Dubois. Bezoekers zijn iedere dag welkom vanaf 8 am. We zijn de eerste bezoekers als we om kwart over acht binnenstappen.

Een man komt op ons af en vraagt waar we vandaan komen. Hij reageert vervolgens met een hele volzin in keurig Nederlands. Wat een verrassing. De man verbleef in de jaren 90 twee jaar in Nederland. Hij was toen mormoon (inmiddels niet meer) en het is in dat geloof gebruikelijk dat mannen twee jaar als volunteer ergens worden geplaatst. In zijn geval moest hij zieltjes winnen in Nederland. Of dat is gelukt weten we niet, maar de man heeft er enorme warme gevoelens voor Nederland aan overgehouden. Hij noemt allerlei plaatsen waar hij in Nederland en België is geweest en herhaalt steeds hoe leuk hij het vond en dat hij de stroopwafels mist. Hij luistert in de hatchery regelmatig naar muziek van Guus Meeuwis. Zelfs de afgelopen week nog. De man is bioloog en heeft overwogen om aanvullende studies in Wageningen te doen. Maar met een vrouw en vijf kinderen is dat wat lastig.

We krijgen een persoonlijke rondleiding door de hatchery. In Dubois krijgen ze de bevruchte eitjes aangevoerd. In de hatchery worden de forellen grootgebracht en uitgezet in de wateren van Wyoming. Zo kunnen mensen blijven vissen. Afhankelijk van hun vislicentie mogen ze enkele vissen per vangst houden.

Dan zegt de man dat hij weg moet. Zijn zoon heeft een optreden in de kerk. We nemen hartelijk afscheid en hij zegt dat we gewoon verder kunnen kijken. Dat tekent de sfeer in Dubois. De mensen zijn goed van vertrouwen. We zijn ineens helemaal alleen in de hatchery met de vele basins vol vissen en alle apparaten daarom heen. De forellen slaan met hun staart en zwemmen van ons af. Ze reageren op onze bewegingen en op licht en schaduw.

Giant Jackalope

Na dit leuke bezoek aan de hatchery rijden we terug naar Dubois om te tanken. In de winkel huist een 'giant jackalope'. Het is een pluche kruising tussen een jackrabbit en een antelope, ofwel een haas met een gewei. Buiten staat een iets kleiner exemplaar. We maken een praatje met de benzinepomphouder en we vertellen over ons bezoek aan de hatchery. Hij zegt dat er in de buurt van de hatchery veel petroglyphen te vinden zijn en legt ons uit hoe we naar dat gebied moeten rijden.

Petroglyphen

We volgen de aanwijzingen van de pomphouder en rijden via een onverharde weg naar een gebied met de mooie naam Whiskey Basin. We rijden langs een groot meer (Ring Lake). Hier zouden de petroglyphen moeten zijn. Er staan nergens bordjes, maar we zien wat vage paadjes de steile helling opgaan. We zoeken langs deze paadjes, klauteren omhoog en zijn iedere keer helemaal blij als we een petroglyph gevonden hebben.

Open spaces

Na deze speurtocht verlaten we Dubois dan toch echt. Al snel zijn de prachtige badlands van Dubois achter ons en rijden we door eindeloze heuvels met gras en sagebrush dwars door het lege Wyoming naar Saratoga. 'Open spaces', daar zong de cowboy gisteren ook over. Het heeft iets heel aantrekkelijks.

Sinks Canyon State Park

Onderweg maken we bij Lander nog een kleine omweg naar Sinks Canyon State Park. De Popo Agie River verdwijnt hier onder de grond (sinks) om na een kwart mijl weer tevoorschijn te komen (rise). Aardig om te zien, maar daar is het ook mee gezegd.

Saratoga

Rond half vijf zijn we bij de Riviera Lodge in Saratoga. Vergane glorie. Zowel de lodge (groot woord voor een motel) als het plaatsje zelf. Alles voelt verwaarloosd en armoedig aan. De mensen hebben hier duidelijk moeite om hun hoofd boven water te houden. Ook dit is Amerika. We eten heel simpel in Duke's Bar and Grill, de enige gelegenheid die open is op zondag.

Overnachting: Riviera Lodge

Wildlife: 4 herten, 8 pronghorns, 5 roofvogels, 1 coyote, 2 konijnen

Weer: bewolkt, veel wind, onweer in de lucht, max. 28C

Foto's