• header brush creek

Dag 24 / Saratoga - Loveland

Vandaag de laatste wandeling van onze vakantie. We hebben er zin in. Het is iedere keer weer heerlijk om de rugzak te vullen met water en proviand en op avontuur te gaan.

Snowy Range Scenic Byway

Vanuit Saratoga rijden we via de Snowy Range Scenic Byway naar Lake Marie. Een prachtige rit, door ranchland en later bossen afgewisseld met weides. Bij Lake Marie is de trailhead voor de loop hike naar de Medicine Bow Peak (3662 m). Dit is de hoogste piek van de Snowy Range.

Hike Medicine Bow Peak

Gelijk bij de trailhead zien we de steile grijze kwartsiet bergketen boven Lake Marie. We doen de loop met de klok mee. Volgens de beschrijving is het omhoog dan iets minder steil en hebben we omlaag mooie uitzichten op de vele glacier lakes.

Als we beginnen is de lucht strakblauw, maar het is koud en het waait hard. We zijn op ruim 3100 meter hoogte. De wandeling is gelijk prachtig. Heel veel bloemen, o.a. kleine zonnebloemen en asters en onder ons Lake Marie. Op een goed aangegeven trail lopen we in een heel rustig tempo omhoog. We klimmen naar de achterkant van de ridge. Daar wordt de trail iets minder steil en volgen we de bergketen een paar kilometer. We hebben prachtige uitzichten op het omringende land. Veel meren in de verte. Het is een aparte en ruige omgeving. De bergwand ligt bezaaid met grote keien, hoofdzakelijk in heel lichtgrijs (kwartsiet), maar we zien ook prachtige andere gemarmerde stenen. Fraai en weer heel anders dan andere bergen. We zien veel pika's wegschieten.

Het gaat steeds harder waaien. Er komen ons zelfs twee mannen tegemoet die omgekeerd zijn en niet naar de top durven met deze harde wind. Dat brengt ons aan het twijfelen, maar we lopen door zover we kunnen. Dan volgt de laatste pittige klim naar het hoogste punt, de Medicine Bow Peak. En in plaats dat de wind toeneemt lijkt het te minderen naarmate we hoger komen.

Het pad gaat steeds meer over in keien en grote rotsblokken. Het wordt heel spannend. We klauteren op het laatst letterlijk op handen en voeten over de stenen naar de top. Dat is even andere koek dan een gewone trail en hadden we niet verwacht. Op de top zoeken we een veilige grote steen uit om te lunchen en dan begint het grote genieten. De wind is een stuk minder, het zonnetje schijnt en wij zitten met zijn tweetjes boven op een berg in Wyoming met schitterende uitzichten rondom. Een moment om in te lijsten.

Aan de voet van de hier en daar nog besneeuwde ridge liggen heel veel glacier lakes. In de verte zien we de hoge besneeuwde bergtoppen van de Rocky Mountains. En we zien wildfires (Beaver Creek Fire, 24 mijl ten noorden van Walden, CO). Overal zien we, in de verte, de rookpluimen omhoog komen. Hoe langer we zitten, hoe erger het lijkt te worden. We krijgen ook nog bezoek van een marmot, die heel nieuwsgierig vrij dichtbij komt, maar dan weer snel onder de rotsblokken verdwijnt.

Na de pauze op de top volgt een lastig stukje. We moeten aan de andere kant weer naar beneden en dat betekent nog meer geklauter over de rotsblokken. Er ligt nog sneeuw, vrij zacht, dus oppassen dat we er niet doorheen zakken. Eronder liggen rotsblokken met gleuven en gaten ertussen. Je wilt toch niet vast komen te zitten. We zijn ook even de weg kwijt, totdat we anderen zien die van de kant komen waar we naar toe moeten. Dat is geluk voor ons, we zien zo waar de trail is.

We komen nu meerdere groepjes tegen die de loop de andere kant op doen. Bijna altijd ontaarden de ontmoetingen in korte en soms langere gesprekjes. Hiken is op dit soort langere en moeilijkere trails een heel sociaal gebeuren. We hebben dat al eerder gemerkt en we vinden het wel grappig.

Eenmaal weer beneden lopen we langs de meren tussen de prachtige bloemen weer terug naar de auto. Wat is het hier fantastisch mooi! De loop was bijna 12 kilometer, met 500 meter hoogteverschil. Niet zo lang dus, maar we hebben er maar liefst zes uur (inclusief rustpauzes en vele stops voor gesprekjes) over gedaan. Het was rond de top echt een lastige hike. Maar wat een topper!

Outlets Loveland

We rijden naar Loveland via Laramie en de mooie US-287. We slapen in een Best Western die vlakbij de Outlets van Loveland ligt. We willen de laatste dag altijd nog even shoppen. Als we zijn ingecheckt drinken we snel een kop thee met wat lekkers (het hotel heeft zelfgebakken cookies) en gaan dan naar de winkels. We slagen goed. Dan rijden we naar het vlakbij gelegen winkelcentrum Centerra. Daar is een Barnes & Nobles, waar we voor het thuisfront nog een gespecialiseerd tijdschrift kopen.

We sluiten deze alweer prachtige dag af met een lekker etentje bij Biaggi's. Een Italiaans keten restaurant waar we nooit eerder waren. Het was helaas alweer de laatste volle dag in Amerika. Morgen vliegen we weer naar huis.

Overnachting: Best Western Plus Crossroads Inn

Wildlife: 3 herten, 10+ pika's, 1 marmot, 20+ pronghorns

Weer: 's morgens harde wind, zonnig, max. 25C Snowy Mountains, 38C Loveland

Foto's