• header brush creek

Dag 18 / Yellowstone - Silver Gate

Weer een mooie dag in Yellowstone. We ontbijten in Lake Lodge. We vinden de sfeer in de Lodge prettig. Er is een ruim cafetaria met veel hout dat prachtig uitkijkt op Lake Yellowstone. Het eten is er matig, maar voor een paar dagen prima. Er werken veel jongelui. Vaak studenten die in de zomer wat bijverdienen.

Hike Mount Washburn

Na het ontbijt checken we uit bij het Lake Hotel en rijden naar de trailhead (bij Dunraven Pass) voor de hike naar Mount Washburn. Onderweg zien we trumpeter swans en twee pelicanen die aan het synchroonzwemmen zijn. Ze duiken steeds tegelijk met hun kop in het water. Grappig gezicht.

Mount Washburn is een echte klassieke Yellowstone hike. Hij wordt in vele boekjes aangeraden vanwege de prachtige views. We beginnen kwart voor negen met de klim. Het is dan nog vrij rustig op de trail en heerlijk koel. Het brede pad ligt op dit uur van de dag nog in de schaduw. We klimmen in 5 kilometer ruim 400 meter omhoog. De helling is prima te doen en we lopen langzaam, maar wel met een goed ritme, naar de top. We zijn er om half elf.

Boven op de top staat een uitkijktoren cq. meetstation. We kunnen het gebouwtje in. Er zijn toiletten en er is een deck waar vandaan je de uitzichten kunt bewonderen. Er zijn hier meerdere mensen en er heerst een gezellige sfeer. Iedereen die er is heeft een behoorlijke inspanning verricht om er te komen en dat schept altijd een band. Het uitzicht naar alle kanten is spectaculair. Hoewel het een beetje heiig is kunnen we zelfs Grand Teton in de verte onderscheiden. Dichterbij zien we o.a. Yellowstone Canyon, Lake Yellowstone en Hayden Valley onder ons.

Op de bovenste verdieping van het gebouwtje woont een ranger. Althans dat lezen we op een bord. De ranger (man van rond de zestig) zit buiten op een strategische plek alle bezoekers in de gaten te houden. Enigszins nieuwsgierig spreken we hem aan. En het is echt waar. De man woont drie-en-een-halve maand op de top van deze berg (van half juni tot eind september). Een grote hoeveelheid etenswaar neemt hij half juni al mee naar boven. Verse producten worden tussendoor aangevoerd. Hij vindt het met alle toeristen die iedere dag boven komen toch niet eenzaam. Wat een baan. In je eentje wonen en werken op de top van een berg in Yellowstone. Chris ziet er wel wat in na zijn pensioen. Maar wel met ons tweeën.

De afdaling gaat vlot en we genieten van de bloemetjes langs de trail. Er bloeien o.a. lupines en zonnebloemen.

Lamar Valley

We rijden weer verder naar het noorden en picknicken in de Yellowstone picnic area. Vervolgens rijden we door Lamar Valley. Wat mij betreft het allermooiste deel van Yellowstone. De vallei met de kabbelende en soms wat wilder stromende riviertjes en de glooiende grijs-groene (sagebrush) hellingen zijn een lust voor het oog. En natuurlijk de dieren. Vele kuddes bisons met jongen lopen (soms zelfs rennen) door de vallei. Het zijn er vele honderden, misschien wel duizenden. Zo moet het er vroeger in het westen van Amerika hebben uitgezien voordat de bisons bijna werden uitgeroeid. Ze doen in Yellowstone fantastisch werk om de bisonpopulatie op peil te brengen. We zien ook nog twee pronghorns in de verte.

Hike Trout Lake / Buck Lake

We doen in Lamar Valley de korte wandeling rondom Trout Lake. Dit is voor ons al de derde keer (bofkonten). Het is een prachtig gelegen meertje. Dit keer zwemmen er geen forellen en we zien ook geen otters. Het is waarschijnlijk al te ver in juli. We lopen vanaf Trout Lake via een niet officieel paadje over een heuvel naar het nabij gelegen Buck Lake. Hier waren we nog nooit geweest. Dit meertje is minstens zo mooi als Trout Lake. We genieten een tijdje van de absolute rust in het gras aan de waterkant.

Silver Gate / Cooke City

We komen om kwart over vier aan in Silver Gate, een piepklein gehucht net voorbij de noordoost ingang van Yellowstone. We blijven hier twee nachten in een leuke houten cabin met keukentje. Voor de boodschappen rijden we naar Cooke City, enkele kilometers verder. Er is daar een general store. De tijd is er letterlijk stil blijven staan. Dat is qua interieur wel leuk, maar qua aanbod niet. We kunnen er nauwelijks iets krijgen. We kopen de laatste courgette, wat voorverpakte bacon, een van de laatste tomaten, een verschrompelde groene paprika en wat yoghurt. Dan rijden we weer terug naar Silver Gate. Hier is ook een piepklein winkeltje. Ze hebben eieren. Met de bij elkaar gesprokkelde ingrediënten flansen we toch nog een smakelijke maaltijd in elkaar. Het is ongelooflijk dat aan deze kant van het zo druk bezochte Yellowstone het toerisme zo kleinschalig is gebleven. We vinden het wel wat hebben.

Overnachting: Silver Gate Lodging, Whispering Pines Cabin

Wildlife: een groep trumpeter swans, 2 pelikanen, 2 pronghorns, 1000+ bisons

Weer: licht bewolkt, matige wind, max. 23 C

Foto's