• header brush creek

Dag 19 / Silver Gate

Lamar Valley

We zijn erg vroeg wakker terwijl we niet eens een wekker hebben gezet. Het is een goede gelegenheid om voor zonsopgang in de auto te stappen op zoek naar wildlife. We drinken nog snel een kopje thee. Al om vijf uur rijden we Yellowstone in. Het is nog helemaal donker. We rijden nog geen kwartier of er steekt een zwarte beer de weg over. We zien hem goed lopen. Een foto is met zo weinig licht wat lastig, maar hij is te zien. Leuk, weer een beer!

We stoppen bij een viewpoint waar enkele anderen staan. Heel in de verte is een licht bewegend stipje te zien. Een vrouw zegt dat het een wolf is, maar een kenner met een grote verrekijker zegt dat het een pronghorn is. Dat laatste is waarschijnlijker. We blijven een tijdje kijken naar het stipje en rijden dan weer verder. Even verder zien we vlak bij de weg een pronghorn. Ook zijn er heel veel bisons met kleintjes langs en op de weg.

Bij Slough Creek zien we de wolvenspotters. Een grote groep zonderlingen (in onze ogen dan) die dik aangekleed op krukjes zitten met grote kijkers op statieven voor zich. Ze turen naar de hellingen. Als we voorzichtig informeren wijzen ze naar een bosje ergens op de bergwand waar mogelijk de wolven zitten. Nu zijn er heel veel bosjes en het duurt niet lang of ook wij turen en turen. Maar wel met het blote oog. En zonder krukje. En niet zo dik aangekleed. Dan arriveert er nog een groep. Uit het busje komen grote telescopen en leerling spotters. Het is de 'scope' klas. Dit is mijn kans. Ik ga er onopvallend bij staan om de beginselen van het wolven spotten te leren. Eerst het statief opzetten. Dan de telescoop erop. En dan komt de uitleg waar ze moeten kijken. Een bosje op de bergwand. Onderaan het bos zijn een paar dode bomen. Dat is al wat specifieker. We blijven samen met het klasje nog een kwartiertje kijken, maar geven het dan op. De wolven laten zich niet zien.

We rijden weer terug naar de cabin. Onderweg zien we nog een hert wegschieten. We ontbijten uitgebreid. We konden gisteren nauwelijks iets krijgen in de winkel, maar wel een doos met twaalf eieren. Die moeten op.

Beartooth Pass / Clay Butte Fire Lookout

Om half negen gaan we weer op pad. De andere kant op, naar Red Lodge. Dit leuke plaatsje (we zijn hier eerder geweest in 2013) ligt aan de andere zijde van de schitterende Beartooth Pass. We maken eerst een stop bij de Clay Butte Fire Lookout. Hij gaat officieel pas om 10 am open, maar een ranger staat uitnodigend op het platform naar ons te kijken en roept "It's open, I am here". Het bezoekje is erg leuk en geeft inzicht in hoe een fire lookout vroeger functioneerde (mini museumpje). Tegenwoordig worden vooral vliegtuigen gebruikt om wildfires op te sporen. De uitzichten zijn prachtig. De ranger woont hier twee weken (vrijwillig) en wordt dan afgelost door iemand anders. We maken vlakbij nog een wandeling over de heuvels.

De rit gaat verder over de prachtige pas. Op het hoogste punt lopen we rond over de rotsen. We zien een paar pika's, maar ze laten zich niet fotograferen. Snelle beestjes (of trage fotograaf).

Red Lodge

Om half een zijn we in Red Lodge. We wandelen door het gezellige historic district en winkelen wat. Daarna lunchen en internetten (gratis wifi) in een cafeetje (Coffee Factory Roasters). En we doen flink inkopen in de supermarkt (Beartooth Market).

Beartooth Pass

De rit terug over de Beartooth Pass is nog mooier dan de heenweg. Het is bewolkter, later op de middag en de views zijn van deze kant net iets beter. We maken een snelle stop bij het bordje Bear's Tooth. In de verte is de puntige rots te zien waar het bordje naar verwijst. Je rijdt het snel voorbij, want dit viewpoint ligt vlak na een bocht. Na ruim anderhalf uur rijden zijn we om vijf uur weer in Silver Gate.

Bannock Trail

's Avonds barbequen en daarna nog een avondwandeling op de Bannock Trail, die vlakbij de cabin loopt. De trail loopt naar en in Yellowstone NP. We lopen drie kilometer en keren dan weer om vanwege onweer in de verte. Een leuke trail, afwisselend bos (veel omgevallen bomen) en open weides.

Overnachting: Silver Gate Lodging, Whispering Pines Cabin

Wildlife: 1 zwarte beer, enkele pronghorns, heel veel bisons, 1 hert

Weer: zonnig, later op de dag meer bewolking, max. 23 C

Foto's