• deepsouth header8

Dag 02 / Atlanta - Nashville

Als ik na een paar uur slapen vannacht wakker wordt heb ik even geen idee waar ik ben. Langer dan normaal duurt het voor het kwartje valt. En dan het blije gevoel. We zijn op vakantie! Om half zes staan we op. In Nederland is het al half twaalf en zijn de kinderen alweer aan het werk.

Dezelfde vrouw die ons gisteren ontving is ook nu, om zes uur 's morgens, weer bezig het ontbijt klaar te zetten. Ze komt uit India. Het schijnt dat meer dan de helft van alle motels in de Verenigde Staten door Indian Americans gerund wordt. Vooral rond 1940/1950 emigreerden veel mensen uit India naar de USA. Het runnen van een motel was aantrekkelijk, omdat het een zelfstandig beroep was en direct zorgde voor woonruimte.

Nashville

Iets voor zeven rijden we naar Nashville. Een flinke rit van drie-en-een-half uur. De omgeving is frisgroen en vanaf Chattanooga ook glooiend. Onderweg doen we boodschappen bij de Walmart waar we een uurtje mee zoet zijn. We passeren ook een tijdzone. De klok gaat een uur terug. Rond 11 uur lokale tijd parkeren we de auto in een parking garage op 7th Avenue in Nashville.

Het eerste wat we zien van Nashville zijn een paar hoge wolkenkrabbers en betonnen ongezellige gebouwen. Niet aantrekkelijk. Maar als we Broadway inlopen is de sfeer ineens heel anders. Aan weerszijden van de straat oude sfeervollere stenen gebouwen met de meest mooie uitnodigende neon light signs. Overal klinkt muziek uit de openstaande ramen en deuren. Het is een gezellige boel en er loopt een flink aantal toeristen rond. Honky Tonk Row.

We lunchen in restaurant Margariteville. Een heerlijke vissandwich met salade en natuurlijk live muziek door het duo Leroy Powell en David Newbould. Goede performers! Wat gezellig is het hier zo midden op de dag. Na de lunch slenteren we door Broadway en de omliggende straten en nemen een kijkje bij de Tennessee River. Overal waar je langs loopt hoor en zie je muziek. Soms blijven we wat langer luisteren.

We lopen langs het Ryman Auditorium. Vroeger werden hier de Grand Ole Opry radioshows gehouden, maar het theater werd te klein. Buiten de stad is daarom de Grand Ole Opry House gebouwd waar sinds 1974 de meeste radioshows plaatsvinden. Ook wij gaan er vanavond heen!

We gaan nog even binnen in het Johnny Cash Museum. Klein en druk hier. We besluiten om dit museum te laten voor wat het is en lopen naar de Country Music Hall of Fame. Een mooi verzorgd en aan te raden museum. Artiesten uit onze eigen jonge jaren zijn in dit museum goed vertegenwoordigd. Veel muziek uit de sixties en seventies. Verder een aantal schitterende limousines, o.a. van Elvis Presley. We horen en zien veel muziek, fragmenten van optredens, mooie kostuums en vooral de meest mooi bewerkte gitaren en andere instrumenten.

Grand Ole Opry

Aan het eind van de middag rijden we naar ons motel, vlakbij het Grand Ole Opry House, waar ieder uur een shuttle naar toe rijdt. Of zoals het enorm gastvrije meisje van het motel zegt "down the bottom of the hour". We nemen de shuttle van half zes en worden afgezet aan de achterkant van het Opry Hotel. We lopen het laatste stuk naar het theater.

Ik had gelezen dat je in het theater ook wat kon eten. Mocht je er ooit komen: doe het niet. De chicken tenders waren niet te eten.

Om zeven uur begint de show. De zaal met 4000 man zit helemaal vol met uitsluitend blanke mensen (in een streek waar toch veel afro-amerikanen wonen) en van jong tot oud. Het programma is opgedeeld in vier blokken van een half uur. Per blok drie optredens inclusief een host die ook optreedt. Tussen de optredens door is er een "announcer" die reclameboodschappen de ether instuurt. Heel vermakelijk, een man met een prachtige stem, maar niemand luistert er naar.

De optredens zijn spetterend en professioneel. Veel interactie met het publiek. Wat een leuke show. Helemaal goed en echt een aanrader als je in Nashville bent. De laatste groep is de Old Crow Medicine Show. Als ze hun hit Wagon Wheel ten gehore brengen gaat het dak eraf. Vierduizend man aan het meezingen!

Opry Mills

Na afloop hebben we nog tijd om even door de Opry Mills (winkelcentrum) te lopen. Ook bekijken we de schitterende overdekte binnentuin vol exotische planten van het Gaylord Opryland and Convention Center. Om half elf worden we weer opgehaald. Wat een leuke dag in Nashville!

Overnachting: GuestHouse International Inn - Music Valley

Foto's