Dag 09 / New Orleans

New Orleans

Na een ontbijt op onze hotelkamer lopen we om 8 uur naar Jackson Square in het French Quarter aan de Mississippi River. Een klein groen parkje met in het midden een standbeeld van generaal Jackson, redder van New Orleans en later president van Amerika. Links en rechts van het park weer de sfeervolle straatjes met franse balkonnetjes.

In de bomen hangen kralen kettingen. Het is vooral met Mardi Grass (een feest in het vroege voorjaar) de gewoonte in New Orleans om kettingen vanaf de balkons te gooien. In ruil daarvoor ontbloten sommige vrouwen hun borsten. Gisteravond zagen we ook al dat er kettingen in het wandelend publiek werden gegooid.

Vanaf Jackson Square lopen we het French Quarter in met de talloze schattige straatjes met balkonnetjes. Het is prachtig, zonnig weer. Net in de twintig graden met een flinke wind. De straten zien er fris en vrolijk uit. Een hele sfeervolle wijk. In tegenstelling tot gisteravond is het nu heel rustig. Geen muziek, geen hordes toeristen. De mensen zijn hier erg vriendelijk. We worden vaak begroet op straat (How are you doing out there? Do you have fun?) Volgens mij komt dat mede door Chris zijn grote hoed. Een zuidwester die je normaliter gebruikt in een storm, maar die Chris eigenwijs opzet als bescherming tegen de zon. Hij ziet er daardoor wat excentriek uit.

Na de leuke wandeling door downtown New Orleans lopen we langs de Mississippi River naar Steamboat Natchez. Bij deze authentieke radarboot vertrekken de shuttlebussen naar het Jazz Fest terrein. Op internet had ik hiervoor al kaartjes gekocht.

Jazz Fest, New Orleans

Om half elf vertrekken we met een van de bussen naar het Jazz Fest. Op het gigantische terrein staan twaalf podia met verschillende muziekstijlen waar van 11 am tot 7 pm artiesten elkaar afwisslen. Verder zijn er kraampjes waar je souvenirs kunt kopen. En natuurlijk heel veel eettentjes waar je de meest interessante lekkernijen kunt nuttigen. Het is een fantastisch kleurrijk feest. Duizenden blije, relaxte mensen bij elkaar. Fantastische optredens. Stralend fris zomerweer. De dag vliegt voorbij. We luisteren naar een heleboel optredens. Soms staand buiten, soms in enorme tenten waar stoeltjes staan, zoals de blues tent en de gospel tent. De cubaanse tent is heerlijk vrolijk. In een andere tent zien en horen we prachtig uitgedoste indianen fantastisch zingen. Het meest zijn we onder de indruk van artiesten als Alvin Youngblood, Paul Porter, Anders Osborne en Rhiannon Giddens. Wat een fantastische zangeres is deze laatste. Alvin Youngblood introduceert ook nog een vriend op het podium. Een grappige cowboy die helemaal de show steelt met het bekende nummer Six Days on the Road. Ook genieten we van al het uitstekende eten. We wagen ons aan de volgende hapjes: Crab Bisque, Vermicelli with Shrimp, Fried Shrimp Poboy, Alligator Pie, Crabmeat Stuffed Shrimp, Fried Green Tomatoes en Fried Sweet Potato Chips.

Om zeven uur is het festijn afgelopen. Goed georganiseerd (wat zijn amerikanen daar toch goed in) worden we weer naar de shuttlebussen geleid. De terugweg duurt lang. Het verkeer staat helemaal vast. Geeft niet, want het is leuk om naar de huizen en mensen in de buitenwijken van New Orleans te kijken. Bovendien zijn we nog helemaal aan het nagenieten en suizen de oren nog van zoveel muziek.

Rond half negen zijn we weer in het hotel waar we thee drinken en luieren.

Overnachting: Hilton New Orleans Riverside

Foto's