• deepsouth header8

Dag 05 / Oxford - Vicksburg

We rijden vandaag van Oxford (MS) naar Vicksburg (MS). Een rit van bijna 350 kilometer diagonaal door Mississippi. We vertrekken om half acht na een goed ontbijt in ons hotel.

Ole Miss, Oxford

We rijden eerst naar de Grove op de campus van Ole Miss. Dit is een groot groen park centraal gelegen op het universiteitsterrein. Verspreid over het grasveld staan grote eiken, iepen en magnolias. Die zullen in de hete zomers voor de nodige schaduw zorgen. Rondom de Grove liggen de goed verzorgde universiteitsgebouwen. Er lopen heel veel studenten rond op dit vroege uur. Het ziet er uit als een hele aantrekkelijke universiteit om te studeren.

Water Valley

We verlaten Oxford en rijden naar het zuiden. De eerste stop is het plaatsje Water Valley. We lopen op en neer door de Main Street. Het historische railroad plaatsje ligt maar 25 minuten van Oxford en heeft in recente jaren meer academici en andere hoger opgeleiden aangetrokken die het dorp nieuw leven inblazen. We lopen even binnen in de Turnage Drugstore waar locals aan de koffie zitten. In dezelfde ruimte een apotheek en een winkel met wat huishoudelijke spulletjes. In het dorp zien we ook leuke muurschilderingen.

Chakchiuma Swamp, Grenada

We rijden verder naar Grenada, een grotere plaats. Aan de noordzijde ligt de Chakchiuma Swamp. Hier maken we een wandeling. Behalve wat borden aan het begin van het gebiedje zijn er verder geen aanwijzingen, dus het is een beetje zoeken en af en toe een weg banen langs de waterige paden door de struiken. Langs een van de paden is zelfs een korte boardwalk aangelegd. Prachtig, de lichtval door de bomen. Mysterieuze moerascypressen die met hun verdikte stammen in het met kroos bedekte water staan.

Bryant's Grocery (moord op Emmett Till, 1955)

De reis gaat verder richting Greenwood. We nemen niet de snelste weg, maar slaan af op de onverharde Robinson Bayou Road richting de Tallahatchie River. Links en rechts van de weg zien we katoenvelden en hier en daar wat huizen. De meesten klein, soms wat groter.

In de jaren vijftig woonde hier een afro-amerikaanse man, die zijn 14-jarige neefje uit Chicago te logeren had om hem te helpen op het land. Toen de jongen (Emmett Till), na een dag katoen plukken, Bryant's Grocery in het gehucht Money binnenstapte zou hij geflirt hebben met de jonge blanke vrouw van de eigenaar. Een paar dagen later werd Emmett Till ontvoerd en gruwelijk doodgemarteld. Al snel werden de eigenaar van de winkel en enkele andere blanken verdacht van deze moordpartij, maar ondanks diverse rechtszaken werd er nooit iemand veroordeeld. De gruwlijke lynchpartij stimuleerde de opkomst van de burgerrechtenbeweging.

Als we vlakbij de restanten van Bryant's Grocery zijn in het gehucht Money zien we enorm veel bedrijvigheid. Veel grote opleggers en ander materieel op en langs het spoor. We worden tegengehouden door de sheriff van Greenwood. Er blijken twee treinen op elkaar gebotst te zijn. Volgens de sheriff door miscommunicatie. In plaats van 'train warning' zou de machinist hebben verstaan 'tornado warning'. We kunnen er niet langs en moeten terug. Als we uitleggen dat we komen voor Bryant's Grocery mogen we toch uitstappen en het kleine stuk verder lopen. We zetten de auto naast die van de sheriff en lopen het laatste stukje naar de door klimop overgroeide grocery. Er is bijna niets meer te zien van het oorspronkelijke gebouw. Wel staat er een bord met uitleg. Vlakbij staat ook nog een oude leegstaande katoenfabriek.

Greenwood

We rijden weer terug over de onverharde weg en gaan dan naar Greenwood. Een plaats waar we zowel heel veel lege verwaarloosde gebouwen zien als gebouwen en straten die er mooi bijstaan. Veel zichtbaar contrast in Mississippi tussen arm en rijk. En zo dicht bij elkaar. Op maandag blijkt er veel gesloten, maar we vinden een gelegenheid om te lunchen in de Turnrow Bookstore.

BB King Museum, Indianola

Na de lunch rijden we naar Indianola. Daar bezoeken we het BB King Museum. We zijn de enige bezoekers. De blues zanger is in deze plaats geboren. MIdden in de Delta, het vlakke gebied tussen de Yazoo River en de Mississippi River met de talloze katoevelden.

Birthplace of Kermit the Frog, Leland

Ietsje verder, in Leland, ook nog een stop bij het 'Birthplace of Kermit the Frog' museum. Jim Henson, de geestelijk vader van Kermit, woonde in deze plaats. De expositie heeft één echte Kermit en verder allerlei namaak Kermits en andere Sesame Street prullaria. De vrouw die het runt is alleraardigst, maar gunt ons weinig rust om even rond te kijken. Ze blijft maar praten. Toch een grappig bezoekje.

Vicksburg

We rijden verder door de vlakke en hier wat saaie Delta door de landbouwvelden naar onze eindbestemming, het plaatsje Vicksburg aan de Yazoo River. Mooi gelegen tegen een heuvel. We checken in bij ons motel en rijden daarna naar het centrum waar we bij de rivier eerst de prachtige serie murals bekijken over de historie van het stadje.

Ook in Vicksburg blijken op maandag veel zaken gesloten, maar we kunnen terecht in Monsour's at the Biscuit Company waar het eten lekker is en de sfeer gezellig is.

Overnachting: Quality Inn Vicksburg

Foto's