• deepsouth header8

Dag 14 / White Springs - St Marys

Kingsley Plantation

Vandaag is ons einddoel het plaatsje St. Marys in Georgia. Wat we allemaal onderweg gaan doen laten we over aan onze stemming en de tijd. We beginnen met een bezoek aan de Kingsley Plantation. Een sfeervolle aanrijroute de laatste mijlen. Gravel met links en rechts veel palmboompjes. We zijn er rond tien uur. We mogen vrij rondlopen over het mooie terrein. Er zijn maar een paar anderen.

De plantage, op Fort George Island, is genoemd naar bewoner en slavenhandelaar Zephaniah Kingsley. Kingsley trouwde op 41- jarige leeftijd met de 13-jarige slavin Anna. Het was in die tijd normaal in Florida (toen onder Spaans regime) dat een slavenhandelaar trouwde met een afro-amerikaanse vrouw. Vijf jaar later kocht hij haar vrij. Anna was een bijzondere vrouw. Ze is een van de weinige afro-amerikaanse vrouwen van wie bekend is dat ze zowel slaaf is geweest als slavenhouder. Anna assisteerde in het management van de Kingsley plantage en had zelf later ook nog andere plantages.

De Kingsley Plantation functioneerde anders dan de plantages aan de Mississippi River. Op deze plantage had iedere slaaf een eigen taak. Als deze was vervuld kon de slaaf de rest van de dag dingen voor zichzelf doen, zoals jagen of eigen gewassen verbouwen. De slaven woonden in kleine stenen huizen gemaakt van een mengsel van schelpen en cement.

De slavenhuisjes staan in een halve circel op het terrein. Van de meeste van deze huisjes staan alleen de muren nog overeind. We kunnen ze van binnen bekijken. Het grote huis ligt aan de St. Johns River. Met boten werden de producten vervoerd. We kunnen het huis niet van binnen bezoeken. Wel kunnen we een aantal bijgebouwen in. Het is een interessant bezoek.

We zien op het terrein ook nog een groep archeologen die opgravingen doen en grond zeven. Er zou vroeger een cemetery geweest zijn. De archeologen zijn op zoek naar menselijke resten.

Black Rock Beach

Om half twaalf rijden we verder naar het noorden richting Amelia Island. In het Big Talbot Island State Park lopen we de korte trail naar Black Rock Beach. Een bijzonder strandje omdat er heel veel drijfhout ligt. Mooi! In hetzelfde State Park rijden we naar de picnic area om te lunchen.

Fernandina Beach

Daarna rijden we naar het plaatsje Fernandina Beach aan de westkant van Amelia Island. Het ziet er hier allemaal welvarend uit. Langs de kust mooie vrijstaande huizen. Wel vrij dicht op elkaar. We wandelen een klein stukje op de voor de bewoners aangelegde Egans Creek Greenway. Een lange strook groen langs een creek. We zien mooie passieflora bloemen, kleine waterschildpadjes, kreeftjes en vogels.

Dan bezoeken we het historic disctrict van Fernandina Beach. Een leuk plaatsje waar we wat heen en weer lopen en op een terras een ijsje eten.

Fort Clinch

Vlakbij Fernandina Beach ligt Fort Clinch. Een in goede staat verkerend vijfhoekig fort. Hier krijg je echt een goede indruk hoe de soldaten in de negentiende en zelfs nog in de twintigste eeuw hier geleefd hebben. Een heel leuk bezoek. We zijn er vrijwel alleen. Tegen sluitingstijd (5 uur) maken we nog een gezellig praatje met de ranger (als soldaat verkleed). Een aardige jongeman die ongelooflijk veel blijkt te weten over Europa door de serie Rick Steves Europe.

St. Marys

Nu nog een klein uurtje rijden naar St. Marys, waar we in een oud en heel sfeervol hotel aan de waterkant slapen. We eten heerlijke grilled fish met een citroentje bij St. Marys Seafood & More (flounder en catfish). Een heel goed lopend eettentje. Aanrader!

Overnachting: Riverview Hotel

Foto's