• deepsouth header8

Dag 16 / St Marys - Savannah

We hebben er weer een heerlijke zomerse dag opzitten. Wat is deze reis leuk en toch weer heel anders dan onze voorgaande vakanties in Amerika. Behalve natuur, genieten we hier ook heel erg van de historie, cultuur en de mensen die we ontmoeten.

Pin Point Heritage Museum, Savannah

We komen rond tien uur aan bij het Pin Point Heritage Museum. Dit is een klein museum gevestigd in de voormalige A.S. Varn & Son Oyster and Crab Factory. We worden enthousiast ontvangen en kunnen met twee andere bezoekers gelijk de 30 minuten durende mooie introductiefilm zien. Het is een interessant museumpje over de afro-amerikaanse buurtgemeenschap Pin Point die bijna 100 jaar heel geisoleerd heeft bestaan aan de Moon River (swamp). De enige toegangsroute was lange tijd een lange onverharde weg.

De gemeenschap kon zichzelf bedruipen door de aanwezigheid van een krab- en oesterfabriek. De eigenaar was een blanke man die ook woonde in Pin Point en veel voor de bewoners heeft gedaan. Ze leefden zó geisoleerd, dat ze een eigen taal en eigen gewoontes ontwikkelden (gullah-geechee cultuur), gebaseerd op een heel sterk gemeenschapsgevoel. Een afrikaans dorp in Amerika.

Een leuk bezoek enerzijds over de gewoontes van de gemeenschap en anderzijds over de krab- en oesterfabriek, die in 1985 werd gesloten, omdat deze niet meer rendabel was. We zijn er ruim anderhalf uur.

Daarna willen we wat eenvoudigs eten. We hebben inmiddels steeds beter door waar de locals eten in dit gebied. Meestal zijn dat restaurants die er van buiten niet uitzien, maar waar wel veel pickup trucks staan. Als we langs Larry's Restaurant rijden zien we veel auto's staan. En jawel, binnen is het een enorme bedrijvigheid. Het eten is er goed en niet duur (we kiezen sandwiches met tunasalad en shrimpsalad).

Bonaventure Cemetery, Savannah

Na deze lekkere lunch rijden we naar de Bonaventure Cemetery. Je kan hier uren rondlopen tussen de oude grafmonumenten, bomen (reusachtige eiken die volhangen met spaans mos) en planten. De begraafplaats wordt goed onderhouden. Er zijn heel wat hoveniers aan het werk. We slenteren langs heel wat grafzerken en mijmeren welke grafsteen we op ons eigen graf willen hebben. We zijn er nog niet uit. Wat we niet willen is makkelijker.

We doen boodschappen bij Whole Foods Market. Daarna rijden we naar ons motel. We slapen in het centrum van Savannah in de Best Western. Een dure overnachting, maar wel prettig helemaal in het centrum van de stad. Het is zo warm dat we eerst een duik nemen in het zwembadje.

Stadswandeling Savannah

Rond half vijf gaan we Savannah verkennen. Savannah is de oudste stad van Georgia. Het historic district heeft heel veel sfeervolle gebouwen en twee-en-twintig kleine groene parkjes. We maken een wandeltocht langs al deze mooie parkjes (squares). Op alle squares staan mooie grote bomen en in veel parkjes zijn ook monumenten geplaatst van historische figuren. Rondom de meeste squares staan ook mooie huizen, waardoor ze nog sfeervoller zijn. We wandelen zig-zag door de stad om geen enkel parkje te missen. Het is nu lekker buiten, zwoel met een beetje wind. Als we op het allerlaatste pleintje komen, Whitefield Square, zien we een mooie witte gazebo. Dé plek natuurlijk om te picknicken. We hebben brood en beleg meegenomen in de rugzak.

Als we ons stokbrood uitpakken en druiven eten komt er een man op ons afgelopen. Zoals altijd in Amerika is de eerste vraag waar we vandaan komen. We raken aan de praat. Hij is super enthousiast en vraagt honderduit. De humoristische man, Elwood, is 69, retired en vader van acht kinderen. Hij blowt iedere dag een jointje (echt maar één), heeft daarvoor vier dagen in jail gezeten, maar toen hebben ze hem weer laten gaan. Als we een stukje hollandse kaas aanbieden moet hij heel hard lachen. Dat is rat food, dat eet hij niet. Dan zegt hij dat hij iemand gaat halen. We mogen niet weggaan. Een paar minuten later is hij weer terug met zijn 79-jarige vriendin, Rosalie, en haar piepkleine hondje. Ze woont in het bejaardenhuis naast Whitefield Square. Het wordt nu echt gezellig. Na een uur weten we een heleboel meer van elkaar. Elwood heeft zelfs ondertussen nog zijn fiets opgehaald om te laten zien. Hij heeft er zelf een stuur op gezet met twee amerikaanse vlaggetjes. We sluiten de ontmoeting af met een foto van ons viertjes.

Inmiddels is de zon onder. We lopen via het grote Forsyth Park weer terug naar ons hotel. Bij elkaar was het een wandeling van ruim 11 kilometer door het mooie Savannah.

Overnachting: Best Western Savannah Historic District

Foto's