• deepsouth header8

Dag 04 / Shiloh - Oxford

Op aanraden van onze nieuwe vrienden van gisteren gaan we ontbijten in het R&D Barbeque Restaurant in Counce. Een typisch amerikaans restaurant met traditionele ontbijtkeuzes en tv's aan de muren (Fox News). Voor de deur staan pickup trucks en binnen zitten mensen met baseball petjes, casual gekleed in t-shirts of geblokte blouses. Het is er gezellig druk. We nuttigen een uitgebreid en te vet ontbijt. Wel eens lekker en we kunnen er weer een tijd tegenaan.

Shiloh National Military Park

Daarna rijden we naar het Shiloh National Military Park. We passeren onderweg een hele grote papierfabriek. Dit zal een belangrijke werkgever zijn in dit gebied waar keurige huisjes staan en de confederate vlag nogal eens wappert.

In het park bezoeken we eerst het Visitor Center. We zijn er iets voor negen uur en vrijwel alleen. Om negen uur start de indrukwekkende drie kwartier durende film over de battle bij Shiloh. Een zeer verhelderende film over deze ongelooflijke heftige tweedaagse strijd op 6 en 7 april 1862 waar aan iedere zijde bijna 2000 doden en ruim 8000 gewonden vielen. Ook raakten vele vermist of werden gevangen genomen. Vooral aan de zijde van de Union waar een heel regiment werd omsingeld en overmeesterd in een stuk bos met de mooie naam Hornet's Nest, genoemd naar een grote wespensoort die daar leeft.

Na de film lopen we naar de cemetery en vervolgens naar de plek aan de Tennessee River waar de Union troepen destijds aan land kwamen: Pittsburg Landing. Ook gaan we het (boeken)winkeltje binnen. Als ik aan de man in de winkel vraag waarom in deze regio nog zo vaak de confederate vlag wappert, terwijl de oorlog toch al zo lang geleden is, raken we aan de praat. Hij zegt hij dat de oorlog hier voor sommigen nog steeds niet voorbij is en dat er zelfs op de dag van vandaag nog hele families gebrouilleerd zijn met elkaar. Ook destijds was het zuiden niet zo eensgezind. Er waren ook mensen tegen de afsplitsing. Sommigen sloten zich zelfs aan bij de noorderlingen. Hij raadt ons de film "Free State of Jones" aan, die in 2016 is uitgekomen.

We zijn in anderhalf uur enorm veel wijzer geworden en beginnen aan de autotour door het prachtige groene park langs de diverse monumenten en de vele kannonnen. We stappen vaak uit en maken een paar keer een langere wandeling. In het bos Hornet's Nest heb ik de de neiging om nog naar knoopjes of andere attributen van de soldaten te zoeken. Dat op deze serene plek duizenden noorderlingen en zuiderlingen elkaar zo hebben afgeslacht en man tot man gevechten hebben gehouden is ongelooflijk triest. Wat een indrukwekkend park.

Corinth

Rond half een rijden we het park weer uit naar het plaatsje Corinth. De kruisende spoorlijnen in dit plaatsje waren dé reden voor de vele gevechten hier, waaronder dus de battle of Shiloh. Via de spoorlijnen werden de troepen in het zuiden bevoorraad. Het is erg rustig in downtown Corinth en we stappen op goed geluk binnen bij Martha's Menu om wat te lunchen. Hiet zit het vol met mensen. Tafeltjes met te dikke blanke mensen in onflatteuze t-shirts, korte broeken en baseball petjes, maar ook tafeltjes met gekleurde mensen in mooie zondagse kleren, waarschijnlijk net uit de kerk op deze zondag.

Als we even zitten horen we de eigenaar tegen een van de serveersters grappend (?) zeggen dat ze de yankees moet helpen. Ze komt naar ons toe. Ze vraagt waar we vandaan komen. Nederland zegt ze niets, Europa wel. Daarna komt ook de baas naar ons toe en maakt een praatje. Een andere serveerster komt ook een paar keer nieuwsgierig langs. Ze had zo weggelopen kunnen zijn uit een amerikaanse serie, zo cute en met een grappig zuidelijk accent. Iedere keer als ze even rust heeft komt ze kletsen.

Corinth Civil War Interpretive Center

Na de lunch bezoeken we het Corinth Civil War Interpretive Center. Een mooie expositie over de woelige civil war geschiedenis van het plaatsje Corinth. Hier horen we ook voor het eerst over 'contrabands'. Een contraband was een toevluchtsoord voor gevluchte slaven die werden opgezet door de Union troepen. Vaak tentenkampen, maar in Corinth een kamp met echte houten cabins en goede voorzieningen. Corinth werd daardoor een toevluchtsoord voor duizenden afro-amerikanen.

Oxford

We verlaten Corinth en rijden naar het universiteitsstadje Oxford, waar de oudste universiteit van Mississippi is gevestigd: Ole Miss. Nadat we zijn ingecheckt in ons motel rijden we naar het populaire plein 'The Square' in het centrum. We lopen even rond en eten dan een salade bij Old Venice Pizza. Het zit helemaal vol met jonge mensen. Gezellige studentikoze sfeer in dit plaatsje.

Overnachting: Hampton Inn Oxford-West

Foto's